Δημοσίευση: 13 / 6 / 2018
Resilient Futures / πρώτος σταθμός: PCAI Piraeus
Η επιτυχημένη έναρξη ενός πρωτότυπου εικαστικού εγχειρήματος που ενώνει τον Πειραιά με τη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – προοίμιο της έκθεσης “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα) στην έδρα της Polyeco Group και του Polyeco Contemporary Art Initiative στον Πειραιά την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, πριν την ομώνυμη έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στα τέλη Ιουνίου. Το πρωτότυπο εγχείρημα ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα γραφεία της περιβαλλοντικής εταιρείας, τα οποία σχεδίασε η αρχιτέκτων Μαργαρίτα Χατζάκου με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και στη φιλοσοφία της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group και Διευθυντής του PCAI, κος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, και η Eπιμελήτρια της έκθεσης Resilient Futures και Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ, κα. Συραγώ Τσιάρα, μίλησαν για το πρωτότυπο εγχείρημα και την έκθεση που έπεται. Τον λόγο πήραν οι εικαστικοί Γιώργος Δρίβας και Λουκία Αλαβάνου που μοιραστήκαν με το κοινό την εμπειρία τους από τη συνεργασία με τον οργανισμό PCAI.

Βιντεοέργα και εγκαταστάσεις που έγινα κατόπιν ανάθεσης του PCAI σε συγχρόνους Έλληνες και ξένους εικαστικούς έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στον εργασιακό χώρο της Polyeco Group. Μεταξύ αυτών η επιτοίχια εγκατάσταση Metamorphoses (2014) της Έφης Σπύρου καθώς και ψηφιακά έργα και βίντεο των Βασίλη Καρούκ, Άγγελου Πλέσσα, Γιώργου Δρίβα, Νατάσα Ευσταθιάδη και Saskiα Olde Wolbers. Ειδικά για το συγκεκριμένο βράδυ προβλήθηκε το βίντεο Amnesialand (2010) του Στέφανου Τσιβόπουλου, το οποίο περιλαμβάνεται στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια της παρουσίασης των έργων από τη Συλλογή του PCAI στα γραφεία της Polyeco Group έκανε ο κος Πολυχρονόπουλος σε συνεργασία με την επιμελήτρια και σύμβουλο σύγχρονης τέχνης κα. Αλίκη Τσιρλιάγκου.

Εγκαίνια έκθεσης Resilient Futures

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018  8μμ-10μμ

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Λιμάνι,  Αποθήκη Β1

Μετά τον Πειραιά η συνέχεια θα δοθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, με την έκθεση “Resilient Futures” που θα φιλοξενηθεί εκεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018 (εγκαίνια: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στις 20:00. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00). Η Συραγώ Τσιάρα σημειώνει για την έκθεση: «Πώς οραματίζονται οι εικαστικοί καλλιτέχνες το μέλλον του πλανήτη, και τι είδους κριτική ασκούν στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση, τα οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του δημόσιου χώρου; Σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει μια διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης φέρνοντας κοντά καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης που εκφράζονται κυρίως μέσα από την τέχνη του βίντεο, ενώ τα έργα τους αναφέρονται άμεσα ή υπαινικτικά σε ζητήματα αστικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, καθώς και σε εναλλακτικές συλλήψεις για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων σχέσεων». Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο (Ελληνικά-Αγγλικά), του ΚΜΣΤ/ΚΣΤΘ με το PCAI.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver ResslerZanny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers

Σχετικά links:

www.pcai.gr | www.greekstatemuseum.com  | www.cact.gr

Περισσότερα για το Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI)

To Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, Εκτελεστικού Προέδρου της Polyeco Group, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της σύγχρονης τέχνης. Η μετάβαση από τη σταθερή στην κινούμενη εικόνα τις τελευταίες δεκαετίες ως κυρίαρχο εκφραστικό μέσο είναι ο βασικός λόγος που παρακίνησε το PCAI να εστιάσει – χωρίς, ωστόσο, να περιορίζεται - στη χρήση του δυναμικού μέσου του εικαστικού φιλμ για την επίτευξη των στόχων του.

Με έναν πρωτότυπο και δυναμικό τρόπο, το PCAI πραγματοποιεί απευθείας αναθέσεις σε διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης με αφορμή τα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν τροφή σε σχέση με ζητήματα καλλιτεχνικής πρακτικής.

Σήμερα, το PCAI έχει αναθέσει 14 έργα κινούμενης εικόνας σε αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων είναι οι Wu Tsang (υποψηφιότητα για Guggenheim Hugo Boss Prize 2018), Eva Kotatkova (Metropolitan Museum 2018) και Γιώργος Δρίβας (57η Μπιενάλε της Βενετίας). Έντεκα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό στα πλαίσια της έκθεσης του PCAI, Παρατοξικά Παράδοξα σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη το 2017.

Το PCAI συνεργάζεται και υποστηρίζει οργανισμούς και φορείς τέχνης σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων. Με προσήλωση και ευαισθησία στον ρόλο του προς την κοινωνία το PCAI, επίσης, οργανώνει και υλοποιεί το PCAI Junior, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά σχεδιασμένα ειδικά για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω της ψηφιακής τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες για το PCAI και το πρόγραμμά του:

Κίκα Κυριακάκου | Collection & Exhibitions Manager | [email protected] | +302104060088

_________________________________________________________________________

*Photo Captions: Resilient Futures Πρώτος σταθμός: PCAI Piraeus | 5 Ιουνίου Ημέρα Περιβάλλοντος | Φωτογράφος: Αναστάσης Πρωτόπαπας

    Μια συνδιοργάνωση                                     Με την υποστήριξη

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn