Δημοσίευση: 6 / 12 / 2017
Πώς θα αντιμετωπίσει η ναυτιλία τις επερχόμενες προκλήσεις
Η WISTA Hellas, στο ετήσιο Συνέδριο της επικεντρώθηκε στις επερχόμενες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μία συζήτηση με τον εφοπλισμό και την αγορά.

Η WISTA Hellas, στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριό της που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2017 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, η WISTA Hellas φιλοξένησε μια ζωντανή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με παίκτες ‘κλειδιά’ της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής αγοράς που συζήτησαν για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά. Για πρώτη φορά η ατζέντα του ετήσιου Φόρουμ περιλάμβανε δυο ενότητες, ενώ οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τα 300 άτομα με εξέχουσες προσωπικότητές της ναυτιλιακής κοινότητας να δίνουν το παρόν. Η πρώτη ενότητα συζήτησε τις επερχόμενες προκλήσεις που θα επηρεάσουν τη ναυτιλία με συντονιστή τον κ. Γιάννη Περλεπέ, Γενικό Διευθυντή της εφημερίδας Ναυτεμπορική. Οι ομιλητές του δεύτερου πάνελ συζήτησαν πώς θα αντιμετωπίσει η ναυτιλία τις επερχόμενες προκλήσεις με συντονιστή τον κ. Γιάννη Κοτζιά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων και Projects Finance της Xclusiv Shipbrokers Inc.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βίντεο εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την παρουσία του στην εκδήλωση. Στην πρώτη ενότητα συμμετείχαν οι παρακάτω ομιλητές (σε αλφαβητική σειρά): Σταμάτης Μπουρμπούλης, General Manager της Euronav Ship Management (Hellas) Ltd, Γιάννης Κοκαράκης, Technical Manager της Bureau Veritas; Θεόδωρος Κόντες, Διευθυντής της Majestic International Cruises και Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας, Hamish Norton, Πρόεδρος της Star Bulk Carriers Corp.; Κριστιάνα Πρεκεζέ, Εκτελεστική Συντονίστρια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος(HELMEPA) και Κώστας Βλάχος, Chief Operating Officer της Consolidated Marine Management Inc.

Οι ομιλητές της δεύτερης ενότητας (σε αλφαβητική σειρά) ήταν: Sadan Kaptanoglu, Shipping Manager της Kaptanoglu Shipping; Βασίλης Μαντζαβίνος, Γενικός Διευθυντής Ελλάδος της UniCredit Bank AG, Μιλένα Παππά, Εμπορική Διευθύντρια της Star Bulk Carriers Corp.; Αριστείδης Ι. Πίττας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Euroseas Ltd., Βαλέντιος (Έντυ) Βαλεντής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pyxis Tankers και η Λίλα Μ. Βέργου, Chief Operating Officer της Vergos Marine Management S.A.

Κάθε ομιλητής παρουσίασε τη δική του οπτική ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν αναφορικά με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στις μέρες μας. Το αποτέλεσμα ήταν μια ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού καθόλη την διάρκεια των συζητήσεων. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, στο θέμα της εκπαίδευσης των ναυτικών, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τις νέες τεχνολογίες στα πλοία, τις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, τα αυτοματοποιημένα πλοία, την ψηφιοποίηση, την κυβερνο-ασφάλεια, τους προβληματισμούς τους από την Συνθήκη για την διαχείριση του θαλασσίου έρματος (ΙΜΟ Ballast Water Treatment Convention), τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και μορφές χρηματοδότησης σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ακούστηκε ένα ευρύ φάσμα απόψεων καθιστώντας τη συζήτηση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της WISTA Hellas, κα Αγγελική Χάρτμαν, κατά το εναρκτήριο καλωσόρισμά της, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη μας για την ενεργή συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Σωματείου μας και που με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τη φωνή της WISTA στον χώρο της ναυτιλίας στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα». Η κα Χάρτμαν παρουσίασε εν συντομία στο κοινό τη WISTA Hellas και δήλωσε «Για πρώτη φορά διευρύναμε τη θεματολογία του ετήσιου φόρουμ και το σχεδιάσαμε με δύο πάνελ για να δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους εκπροσώπους της ναυτιλίας να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και χρόνο για μεγαλύτερη συζήτηση μαζί σας». Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, όλους τους ομιλητές, τους χορηγούς, τους φορείς επικοινωνίας και τους φορείς υποστήριξης.

Κλείνοντας τις εργασίες του φόρουμ, η κυρία Χάρτμαν ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, όλους τους ομιλητές, τους χορηγούς, τους φορείς επικοινωνίας, τους φορείς υποστήριξης αλλά και το κοινό για την εποικοδομητική και επιτυχημένη εκδήλωση και τους προσκάλεσε όλους στο cocktail που ακολούθησε και το οποίο κράτησε μέχρι αργά.

 

WISTA Hellas

Η WISTA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1974 από μια ομάδα γυναικών του ναυλομεσιτικού κλάδου με σκοπό να υποστηρίξουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον χώρο της ναυτιλίας. Σήμερα έχει περίπου 3000 μέλη σε 40 κράτη σε όλο τον κόσμο.

H WISTA Hellas ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1993 και έχει σήμερα περισσότερα από 260 μέλη. Είναι ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής εξέλιξης των μελών του, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή επαφών, απόψεων και εμπειριών μεταξύ των μελών του. Παράλληλα, υποστηρίζει τη συνεχή εκπαίδευση και επαγγελματική δικτύωση.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και να προαχθεί η Ελληνική Ναυτιλία τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, διοργανώνονται μία σειρά από σεμινάρια, fora και κοινωνικές εκδηλώσεις στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι και ειδικοί της ναυτιλιακής κοινότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. (www.wista.net)

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn