Δημοσίευση: 11 / 11 / 2017
«Ελλάδα - Διεθνές Εμπορευματικό κέντρο»
Μελέτη που διεξήχθη σε συνεργασία με την o.mind Creatives, εκδότρια εταιρεία του κορυφαίου περιοδικού του κλάδου, “Supply Chain & Logistics”, με τίτλο «Ελλάδα – Διεθνές Εμπορευματικό κέντρο».

Ο κλάδος μεταφορών και logistics είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, πλούτου, θέσεων εργασίας και κύρους για την Ελλάδα, καθώς αντιπροσωπεύει το 10,85% του ΑΕΠ και ανέρχεται σε 19,8 δις ευρώ (σύμφωνα με έρευνα της EEL του 2014). Σε ένα παγκόσμιο, γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, ο κλάδος επενδύει σημαντικά και επεκτείνει διαρκώς την παρουσία του.

Στην παρούσα έκθεση, εξετάζουμε τη σημασία και το ρόλο της Ελλάδας ως ανταγωνιστικής διόδου διατροπικών μεταφορών για το θαλάσσιο εμπόριο της Ευρώπης με την Ασία. Παράλληλα, αποτυπώνουμε όλα τα στοιχεία που αφορούν στα ναυτιλιακά και ναυτικά logistics, στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές, στις οικονομικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς logistics, καθώς και στην υποστήριξη του δημόσιου τομέα στον κλάδο.

Παράλληλα, μέσα από τη μελέτη, ακτινογραφείται συνολικά ο κλάδος και αναλύονται τόσο τα δυνατά σημεία του, όσο και οι προκλήσεις που ακόμη αντιμετωπίζει. Στόχος και επιθυμία των φορέων του κλάδου είναι να δομηθεί μια εθνική στρατηγική που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε νοτιοανατολική πύλη logistics της Ευρώπης, ώστε να εξυπηρετεί όλο και περισσότερο διεθνές φορτίο (transit hub).

Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος της συμβολής της ΕΥ στη διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων που βιώνει ο κλάδος των logistics σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει αφορμή για έναν ευρύτερο διάλογο και δράσεις, ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα διεθνές εμπορευματικό κέντρο.


Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την έρευνα

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn