Δημοσίευση: 11 / 9 / 2019
Το City απειλείται να χάσει τα σκήπτρα του κορυφαίου κέντρου ναυτιλιακών υπηρεσιών υπό τη σκια Brexit: έκθεση PWC
Το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον του City του Λονδίνου ως κορυφαίου κέντρου ναυτιλιακών υπηρεσιών ανά τον κόσμο, κρούει έκθεση της PWC που έγινε για λογαριασμό της New Maritime London και παρουσιάστηκε προχθές κατά τη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας του Λονδίνου.

Η Βρετανία που σήμερα αποκομίζει 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών (ναυτιλιακή χρηματοδότηση, ναυτασφάλιση, ναυλομεσιτική, νομική υποστήριξη κλπ) στις οποίες απασχολούνται 10.000 εργαζόμενοι, απειλείται να χάσει τα σκήπτρα από τις ανερχόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Νορβηγία, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η αβεβαιότητα που συνοδεύει το Brexit ενδεχομένως να μην βοηθά το Λονδίνο να διατηρήσει το μερίδιό του στην πίτα της παγκόσμιας αγοράς ναυτιλιακών υπηρεσιών της οποίας η αξία εκτιμάται στα 20 δισ δολάρια ετησίως, όπως σημειώνεται.

Αφενός έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να επιτρέψει στο Λονδίνο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων να χαλαρώσει τό ρυθμιστικό πλαίσιο, αφετέρου παράγοντες όπως το αναμενόμενο brain drain μπορεί να κοστίσουν ακριβά στο Σίτι.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, οι συντάκτες κάνουν μια σειρά προτάσεων, όπως να είναι το μετα Brexit Σίτι φιλικό προς το ναυτιλιακό κεφάλαιο και το επιχειρείν, με δεδομένο ότι οι αλλαγές στο λεγόμενο φορολογικό καθεστώς non-domicile τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αποχώρηση σημαντικών Ελλήνων από το Λονδίνο και η στροφή τραπεζών όπως της Royal Bank of Scotland και Lloyds από την ναυτιλιακή χρηματοδότηση, επίσης δεν βοηθά.

«Η έκθεση θα πρέπει να εμπνεύσει κυβέρνηση και αγορά να κτίσουν πάνω στις υπαρχουσες βάσεις και να αδράξουν νέες ευκαιρίες. Πρέπει να αλλάξουν εμπορικά μοντέλα, να επενδύσουν στις ψηφιακές τεχνολογίες και τις πράσινες λύσεις στη ναυτιλία,» σχολίασε ο πρόεδρος του Maritime London λόρδος Mountevans.

διαβάστε την έρευνα ΕΔΩ

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn