Δημοσίευση: 8 / 8 / 2019
Η Ναυτιλία ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου και το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης που από κοινού έχουν εκπονήσει, αναδεικνύοντας τα θέματα ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Ο Υπουργός κ. Ι. Πλακιωτάκης προλογίζοντας, επεσήμανε πως: «Εργαζόμαστε καθημερινά στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφενός μεν να καταστήσουμε τη ναυτιλία ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας και αφετέρου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των νησιωτών μας και βέβαια, την  ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και συμβολική την επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου αποδεικνύει ότι τα θέματα της ναυτιλία και νησιωτικής πολιτικής, είναι θέματα κορυφαία στην κυβερνητική ατζέντα και βέβαια, η παρουσία του γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο όπου η κίνηση στα λιμάνια βρίσκεται στο απόγειο της. Ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για τον άξονα των κυβερνητικών μας προτάσεων που έχουν να κάνουν σε σχέση με τη ναυτική εκπαίδευση, με το εθνικό νηολόγιο, με τη νέα στρατηγική λιμένων, με τον θαλάσσιο τουρισμό και βέβαια με την ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων αλλά και του εξοπλισμού του λιμενικού σώματος, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στην επίτευξη του τεράστιου εθνικού του έργου, στην προάσπιση των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας.»

Ο Πρωθυπουργός είπε : «Σήμερα ολοκληρώνεται ένα μήνας από την ημέρα που μας εμπιστεύτηκε ο Ελληνικός λαός την διακυβέρνηση της χώρας. Πιστεύω ότι ήδη έχουμε αποδείξει έμπρακτα, ότι δεν αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη στην προσπάθεια μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο φωτεινό μέλλον που της αξίζει. Επισκέπτομαι σήμερα με μεγάλη χαρά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τους Γενικούς Γραμματείς, όπου θέσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου για τα επόμενα έτη. Στέκομε σε πέντε βασικά σημεία: Πρώτων, Ποντοπόρος Ναυτιλία : Πρόκληση μας είναι να κάνουμε την Ελληνική σημαία πιο ελκυστική για Έλληνες πλοιοκτήτες, αλλά και να ενισχύσουμε και να εξορθολογήσουμε δραστικά το πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης, ώστε να οδηγήσουμε περισσότερα νέα παιδιά στη θάλασσα και να τους παρέχουμε τη ναυτική εκπαίδευση εκείνη, ώστε να μπορέσουν να κτίσουνε μια επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα που η χώρα μας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δεύτερος πυλώνας πολιτικής, τα λιμάνια. Ξεκινώντας από το εμβληματικό, σημαντικό λιμάνι του Πειραιά, όπου θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα, σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές, σημαντικές επενδύσεις όπου θα αναβαθμίσουν τον Πειραιά και θα τον καταστήσουν ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό λιμάνι, αλλά και το πώς θα εξορθολογήσουμε συνολικά την λιμενική μας πολιτική, ώστε τα λιμάνια μας να λειτουργούνε με αποτελεσματικότητα και με ασφάλεια.

Τρίτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε, είναι οι τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στον θαλάσσιο τουρισμό. Σε συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού, θα καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στον θαλάσσιο τουρισμό και φυσικά θα αξιοποιήσουμε πλήρως τα πολύ σημαντικά έσοδα που ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα μας.

Πυλώνας τέταρτος και εξαιρετικά σημαντικός, είναι η νησιωτική μας πολιτική. Περισσότερο από το 15% του πληθυσμού μας κατοικεί  στα νησιά. Συζητήσαμε με την ηγεσία του υπουργείου και θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός ειδικού τομεακού προγράμματος για τη νησιωτική πολιτική στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις δράσεις υποστήριξης των νησιών μας και ειδικά των μικρών νησιών τα οποία χρειάζονται ένα ιδικό πλαίσιο φροντίδας και υποστήριξης από το κράτος.

Πέμπτος πυλώνας τον οποίο συζητήσαμε με τον υπουργό και αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα. Είναι αδιανόητο σε μια νησιωτική χώρα να έχουμε τόσους πνιγμούς. Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δράσεις που αναπτύσσονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας έτσι ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο, με το λιμενικό σώμα και με τον ιδιωτικό τομέα να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να κολυμπάμε στις θάλασσες μας με τη μέγιστη ασφάλεια.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να κάνω μια ειδική μνεία στις γυναίκες και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος και σε όλα τα στελέχη του λιμενικού σώματος και να τους ευχαριστήσω για το έργο το οποίο επιτελούν. Να τους πω ότι είμαστε κοντά τους και οτι θα ενισχύσουμε υπηρεσιακά το λιμενικό Σώμα, θα αναβαθμίσουμε τη δυνατότητα της χώρας να φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της και θα συνεργαστούμε φυσικά και με την Ευρώπη, η οποία έχει θέση τη προστασία των Ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων σε πρώτη προτεραιότητα την επόμενη προγραμματική περίοδο. Και πάλι, συγχαρητήρια στην καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και εύχομαι καλή δύναμη στην ολοκλήρωση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου το οποίου από κοινού έχουμε εκπονήσει.»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης έκανε δώρο στον πρωθυπουργό μια πυξίδα λέγοντας: «Αν και ο πρωθυπουργός έχει χαράξει ρότα και ξέρει προς τα πού πλέει, καλό είναι να έχει μία πυξίδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Η πυξίδα κοιτάει πάντα μπροστά»

 

 

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn