Δημοσίευση: 18 / 7 / 2019
23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση ( 3)
Europe: Leaving indecisiveness behind? 16-17 Ιουλίου 2019, Grand Resort Lagonissi Athens

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Ελάτε στην Ελλάδα όσο πιο γρήγορα μπορείτε, γιατί τώρα θα προλάβετε να βγάλετε περισσότερα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους επενδυτές από το βήμα της 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μια αληθινά φιλοεπιχειρηματική χώρα».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει πραγματικότητα και «θα δούμε το έργο να προχωράει, μέσα στο 2019».

Η χθεσινή έξοδος στις αγορές είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε, τονίζοντας ότι οι διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ εξασφάλισαν κυβερνητική σταθερότητα. «Όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκλογές στην Ελλάδα έχουμε ξανά το 2023», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο κεντρικός στόχος του υπουργείου είναι η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων. «Αυτό θα συνδυαστεί με τις γενναίες μειώσεις φόρων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών. Και οι θεσμοί συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των φόρων».

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας
Τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει όλα τα μεγάλα δρομολογημένα ενεργειακά projects, δημόσια και ιδιωτικά, διεμήνυσε στο συνέδριο του Economist  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας: «Όπου θα υπάρχουν αδειοδοτικά θέματα, είμαστε εδώ για να τρέξουν τα πράγματα χωρίς καθυστέρηση».

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα ότι «υπάρχουν ζητήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τα οποία και «θα χειριστεί οριζόντια» ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, ούτως ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά της συμφέροντα.

«Παρά τις διαφορετικές γνώμες που υπήρχαν κατά καιρούς - για παράδειγμα αν πρέπει να στηρίξουμε τον αγωγό TAP - σήμερα πλέον όλα τα πολιτικά κόμματα πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες και πως θα πρέπει να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα, παρά την πρόσφατη πρόοδο στον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων, απέχει ακόμη από το να καταστεί παραγωγός ενέργειας. Ο ίδιος στάθηκε στη διεύρυνση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, σε συνάρτηση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στην παράμετρο των εναλλακτικών καυσίμων.

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει άμεσα με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αθήνας, και σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει την προοπτική υποθαλάσσιας σύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου.  


Γιώργος Λακκοτρύπης
, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου
Την επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί διάδρομος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη επεσήμανε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου αντιστοιχούν στο 40% των εισαγωγών αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Λακκοτρύπης στάθηκε στη συνεργασία των χωρών της περιοχής και ευρύτερα στην παράμετρο της δυναμικής στον τομέα της ενέργειας η οποία ενδυναμώνει τις μεταξύ τους σχέσεις. «Εξερεύνηση - Αξιοποίηση - Δημιουργία διαδρόμου - Διεθνής συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας την αλυσίδα της κυπριακής στρατηγικής.

Αναφερόμενος στις τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες χαρακτήρισε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τόνισε ότι όλοι επιθυμούν η Τουρκία να γίνει μέρος της λύσης αντί μέρος του προβλήματος. Εκτίμησε δε ότι βασικός στόχος της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει ταραχή η οποία θα εμποδίσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να λειτουργήσουν.


Γιάννης Μανιάτης
, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας
«Ως πρώτο βήμα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κυρώσει στη Βουλή τις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Κρήτη ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα αποφασιστικότητας στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», εκτίμησε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να γίνει σαφές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συναποτελούν νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας των οικονομιών της. Υπ’ αυτήν την έννοια, σημείωσε, η ΑΟΖ της Κύπρου θα πρέπει να θεωρείται ΑΟΖ της Ε.Ε.

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης στάθηκε στη σημασία της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο και στην εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία «τα επόμενα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ».

Pierre Vergerio, Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization, Edison, διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon
Η Ελλάδα έχει ισχυρή δυναμική να καταστεί κρίσιμος περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου και τα projects του IGI Poseidon θα συνδράμουν την ωρίμανση του εγχειρήματος, τόνισε ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization της Edison και ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon Pierre Vergerio.

Αναφερόμενος στον IGB, «την πρώτη επιλογή διαφοροποίησης για τα Βαλκάνια», σημείωσε ότι είναι έτοιμες σχεδόν όλες οι διαδικασίες, εκτός από τη σύμβαση χρηματοδότησης που είναι υπό διαπραγμάτευση στη βουλγαρική πλευρά. Όλοι οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν, επεσήμανε, εκφράζοντας την προσδοκία να έχει υλοποιηθεί η διασύνδεση έως το 2020.

Ως προς το project Poseidon EastMed, ο κ. Vergerio υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε τροχιά για την τελική επενδυτική απόφαση, «παρέχοντας μια ανταγωνιστική διαδρομή εξαγωγών για τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε: «Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, καθώς υπάρχει αρκετός χώρος για τουλάχιστον δύο projects στην περιοχή».

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος, M-NG Trading
Η μεγέθυνση της αγοράς φυσικού αερίου δίνει ώθηση στις φιλοδοξίες της Ελλάδας ως δυνητικού ενεργειακού κόμβου, παρατήρησε από το βήμα του συνεδρίου ο Διευθύνων σύμβουλος της M-NG Trading Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ελλάδα σε έναν βαθμό καθίσταται εξαγωγική χώρα (βλ. Βουλγαρία) στην αγορά φυσικού αερίου. Στο μέλλον, πρόσθεσε, ο IGB θα ενισχύσει τις δυνατότητές της, ωστόσο, ήδη υπάρχει αξιόλογη δραστηριότητα. Σημείωσε δε πως και άλλα projects είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να είναι βασισμένα σε υπαρκτές ανάγκες της αγοράς.

Nicola Battilana, Ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος
Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
Το φυσικό αέριο εκπέμπει 25% λιγότερους ρύπους από το diesel και από τον άνθρακα, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος
Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Nicola Battilana,  μιλώντας για τη συνδρομή της συγκεκριμένης αγοράς στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένεται αύξηση της ζήτησης και, σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κομβικό τον ρόλο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Το νέο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνει τη διασύνδεση του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, παρατήρησε ο κ. Battilana, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δυνητικά έχει προοπτική για 1 bcm έως το 2030. Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλες οι ενέργειες για την απελευθέρωση της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις, σε συνδυασμό με το εγχείρημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα, θα πρέπει να υποστηριχθούν στη λογική μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων ομίλου, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Ελληνικά Πετρέλαια
Το σπορ των υδρογονανθράκων δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού & νέων δραστηριοτήτων ομίλου και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Αλεξόπουλος, τονίζοντας ότι απαιτούνται κάποια χρόνια για να εκπονήσει κανείς τις μελέτες που θα παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία - και αν είναι επιτυχημένες να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν την προοπτική ενεργειακών projects και ευρύτερα τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά.

Ο κ. Αλεξόπουλος υπογράμμισε ότι η τάση απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι δεδομένη, ωστόσο, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σίγουρα μέχρι τη δεκαετία του 2030. Σημείωσε δε ότι, σε αυτό το στάδιο της μετάβασης, τα Ελληνικά Πετρέλαια προσπαθούν διαρκώς να περιορίζουν τους ρύπους στην παραγωγή τους.

Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα
Το project είναι ολοκληρωμένο κατά 90%, στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν τελειώσει με την κατασκευή του αγωγού και ολοκληρώνουμε την κατασκευή των background υποδομών, τόνισε κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο του Economist η Διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η οποία μίλησε για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως είπε, συνεργάστηκαν περισσότερες από 800 εταιρείες και απασχολήθηκαν περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι, «χωρίς να συμβεί το παραμικρό εργατικό ατύχημα». Σημείωσε δε ότι στη συνέχεια απαιτούνται ορισμένα τεχνικά βήματα προτού το έργο τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Εντεταλμένος σύμβουλος, ICGB
Στον Διασυνεδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) εστίασε την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο εντεταλμένος σύμβουλος της ICGB Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, μια επένδυση 240 εκατ. ευρώ, η οποία, όπως είπε, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία στην περιοχή, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια. Η επένδυση χαρακτηρίστηκε από τον κ. Καραγιαννάκο ως στρατηγικής σημασίας για τη ΝΑ Ευρώπη, στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor). Αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση και την πρόοδο του έργου, ο κ. Καραγιαννάκος, κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το έργο είναι σε πολύ καλό δρόμο ώστε να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Ορέστης Ομράν, Ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού-Ελληνικού Τμήματος, DLA Piper
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν βοηθά τους επενδυτές να προχωρήσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες, υπογράμμισε στο συνέδριο του Economist ο ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού-Ελληνικού Τμήματος της DLA Piper Ορέστης Ομράν, τονίζοντας ότι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη διαδικαστική γραφειοκρατία αλλά και ουσιαστική γραφειοκρατία, υπό την έννοια ότι οι δομές δεν έχουν το κατάλληλο προσωπικό για να «τρέχει» τα θέματα. Επιπλέον, παρατήρησε ότι στην Ελλάδα, αν ένα project δεν είναι πλήρως αδειοδοτημένο, τότε δεν είναι marketable, «δεν μπορείς να κάνεις καμιά συζήτηση». Αναφέρθηκε δε στην παράμετρο του τραπεζικού συστήματος: «δεν μπορείς να έχεις βιώσιμο ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα χωρίς την υποστήριξη των τραπεζών».

Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος
για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
Στρατηγική με ορίζοντα δεκαετίας προανήγγειλε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς, ζητώντας από τους συνέδρους να περιμένουν ανακοινώσεις, καθώς σημείωσε πως μόλις πριν από μία εβδομάδα ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας κι ως εκ τούτου τελεί εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική, σύμφωνα με τον υφυπουργό, περνά και από την ενεργειακή ανάπτυξη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, στα Βαλκάνια, όπου το 90% του συστήματος είναι πεπαλαιωμένο και συνεπώς παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες. Πρόσθεσε επίσης ότι προβλέπεται και η επίλυση ζητημάτων βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που θα ενσωματώνεται στην ενιαία στρατηγική ενόψει του 2030.

Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και κυρίως στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, «γρήγορα και δυναμικά», ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα από τους εθνικούς στόχους στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Xρειάζονται επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, τόνισε ο υφυπουργός, ενώ με αποφασιστικότητα, τη σωστή πολιτική βούληση και συνεργασία όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να κινηθουν προς τα εμπρός, υπογράμμισε.

Γεώργιος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος, ΔΕΗ

«H ΔEΗ δεν κατέρρευσε, δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το ταμείο δεν είναι άδειο», τόνισε από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γεώργιος Ανδριώτης, που εξήγησε ότι τα τιμολόγια δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα κόστη της επιχείρησης. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην επιχείρηση, τα οποία όμως είναι απολύτως διαχειρίσιμα αρκεί η εταιρεία να έχει τη βοήθεια που δικαιούται.

Όπως είπε ο κ. Ανδριώτης, η ΔΕΗ μείωσε το χρέος της κατά 212 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος και κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ συνολικά από το 2015. Επιπλέον, επένδυσε 750 εκατ. ευρώ το 2018 και θα επενδύσει 790 εκατ. ευρώ το 2019 ενώ η Standard & Poors διατήρησε σταθερή, με θετική προοπτική, την αξιολόγηση της επιχείρησης.

Σημαντικό πρόβλημα αναγνώρισε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ στις ζημίες της επιχείρησης τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εκτόξευση των τιμών για την εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

«Κατανοούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος που ενίοτε προκύπτει για τη ΔΕΗ, ωστόσο, αν αυτό είχε συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της επιχείρησης, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους», πρόσθεσε ο κ. Ανδριώτης, που εξήγησε πώς η επιχείρηση έφτασε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα 509 εκατ. ευρώ πέρυσι και πώς η αδυναμία κάλυψης του κόστους λειτουργίας της από τα υφιστάμενα τιμολόγια δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας.

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στο ότι οι επενδυτές δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στην πολιτική συγκυρία και στο ότι δεν έχουν αποδώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους, ενώ πρότεινε ως δυνητική λύση απεμπλοκής την πώληση του 51% μαζί με το μάνατζμεντ, με προοπτική εξαγοράς και του 49%.

Συμπερασματικά, ο κ. Ανδριώτης απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να εξετάσει τις προτάσεις και προς την κυβέρνηση «να στηρίξει τη ΔΕΗ λαμβάνοντας υπόψη ότι την ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει όλος ο ελληνικός λαός».

Andrea Testi, Εκτελεστικός πρόεδρος, Elpedison
Μια ξεκάθαρη ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης και ένα σταθερό περιβάλλον στον τομέα της ενέργειας ζήτησε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi, μιλώντας για τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος Elpedison στην Ελλάδα με επίκεντρο σύγχρονες υποδομές τεχνολογίας.

Έκανε μια αναδρομή σε σημαντικούς σταθμούς στις εφαρμοζόμενες πολιτικές στην Ελλάδα με αφετηρία το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς το 2005, εν συνεχεία την προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ από το 2007 να προσελκύσει ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας κ.ο.κ.. Ο κ. Testi κατέληξε ότι δέκα χρόνια μετά το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει χειροτερέψει και υπάρχουν σημεία στρέβλωσης της αγοράς.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison ανέφερε σχετικά ότι κάποια εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε να είχαν κλείσει, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του λιγνίτη μιλώντας για τη ΔΕΗ. Όπως είπε, η παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη δεν είναι βιώσιμη - Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει να χρησιμοποιεί λιγνίτη - Με εκπομπές CO2 στα ύψη καμιά εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά. Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ενώ έχει νομοθετηθεί target model (Μοντέλο Στόχου) ήδη από το 2018, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί.

Πέραν της εφαρμογής του target model εντός του έτους, ο κ. Andrea Testi κατέστησε επίσης σαφή την ανάγκη έγκρισης του μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε αυτός αφορά τις ελληνικές μονάδες είτε όχι. Εν κατακλείδι, αν και τόνισε ότι η ελληνική αγορά μπορεί να παίξει ρόλο στο ευρύτερο ενεργειακό περιβάλλον, εντούτοις χρειάζονται ενδείξεις από την κυβέρνηση για τις προθέσεις της.  

Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς
Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
Για την ετοιμότητα του ΑΔΜΗΕ ως προς την εφαρμογή του target model τον Δεκέμβριο δεσμεύθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, που είπε πάντως ότι η αγορά συνολικά θα είναι έτοιμη στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μετασχηματισμό όπως σε όλη την Ευρώπη και σε αυτό το περιβάλλον ο διαχειριστής μεταφοράς ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην στρατηγική προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ, που είναι το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Μανουσάκης, έχουν «ξεκλειδώσει» 1,5 δις. ευρώ επενδύσεις με τα έργα στις νησιωτικές διασυνδέσεις να είναι στο επίκεντρο. Προσθεσε ότι με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος υλοποιούνται τα έργα στις Κυκλάδες - με την Σαντορίνη και τη Μήλο να εισέρχονται στην επόμενη φάση του έργου - γεγονός σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία. Έκανε λόγο επίσης για τη διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη υποβρύχια, τέτοιου τύπου διασύνδεση στον κόσμο. Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στη διασύνδεση Κρήτης Αττικής, Δωδεκανήσων ΒΑ Αιγαίου καθώς και στο ηπειρωτικό δίκτυο με την Πελοπόννησο στο επίκεντρο.

Στέφανος Οκταποδάς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου
Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Τη μετάβαση σε ένα έξυπνο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας περιέγραψε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανος Οκταποδάς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τον διανομέα, είναι το δίκτυο που φροντίζει η ενέργεια να φτάσει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μέχρι το τελευταίο σπίτι.

Ο κ. Οκταποδάς εξήγησε ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να μετατρέψει αυτό το δίκτυο σε ένα έξυπνο δίκτυο το οποίο θα μπορεί να διανέμει την ενέργεια σε 7,5 εκατ. μετρητές. Θα δημιουργηθούν υποδομές τέτοιες, που η διανομή να γίνεται με τρόπο ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να διασυνδέονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. Το δίκτυο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και πληροφορίες διευκολύνοντας την αγορά, καθώς στο νέο περιβάλλον κι ένας καταναλωτής μπορεί να μεταραπεί σε παραγωγό, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μοντέλα αλληλοδιασύνδεσης παικτών στην αγορά.

Πρόσθεσε δε ότι η πρόκληση είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναμόρφωση του συστήματος μέτρησης, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς σε ένα νέο σύγχρονο ψηφιοποιημένο μοντέλο», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας (PROTERGIA), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Με την εμπειρία 15 ετών στην αγορά ενέργειας, όπως ανέφερε ο ίδιος στην εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (PROTERGIA) της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Ντίνος Μπενρουμπή, απάντησε με ένα «όχι» στο ερώτημα εάν έχουμε μια ελληνική αγορά ενέργειας. Σημείωσε ότι σε αυτά τα χρόνια έχει ανοίξει σε κάποιο βαθμό η αγορά λιανικής, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε κι αυτό όχι εξαιτίας του μεριδίου της ΔΕΗ. Ο κ. Μπενρουμπή εξήγησε πως το γεγονός ότι 26% της κατανάλωσης σε Mwh αναλογεί σε ιδιώτες παρόχους, δεν αποδίδει την απόλυτη αλήθεια για την αγορά, διότι ανοιχτή αγορά προϋποθέτει πολλούς μετρητές και όχι πολλούς παρόχους.

Το μοντέλο λοιπόν που υιοθετήθηκε έχει εξαντλήσει τα όριά του, σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, ο οποίος μίλησε για μια σειρά από κακώς κείμενα, όπως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. «Όλοι κοιτάνε ποιoς θα μείνει με τον “μουτζούρη”. Όταν η δεσπόζουσα επιχείρηση βγάζει λειτουρικές ζημιές και έχει περιορισμένη ρευστότητα διότι δεν εισπράττει και είναι αυτή που κινεί τη ρευστότητα της αγοράς τι θα κάνουν όλοι οι υπόλοιποι;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπενρουμπή, για να καταδείξει μια κατάσταση στην αγορά όπου ο καλύτερος βρίσκεται σε break even. «Κοιτάμε πως θα αυξήσουμε έσοδα και θα μειώσουμε κόστη» προσθέτοντας την παράμετρο να μην γίνονται μεγάλες εκπτώσεις.

Σχετικά με το target model ο κ. Μπενρουμπή είπε ότι έχει καθυστερήσει αλλά αν γίνει σωστά θα εξυγιάνει την αγορά.

Νότης Σαρδελάς, Διευθύνων εταίρος, Σαρδελάς Πέτσα Δικηγορική Εταιρεία
Για την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και μείωσης του χρόνου αδειοδότησης μέσω ενός μοντέλου one stop shop μίλησε ο διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Σαρδελάς Πέτσα Νότης Σαρδελάς. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές άδειες για ηλεκτροπαραγωγή, εγκατάσταση κ.ο.κ., διαδικασίες που μπορούν να υπερσκελιστούν μέσω του μοντέλου «μιας στάσης».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η ΡΑΕ που δημιουργεί τις καθυστερήσεις, καθώς η όλη διαδικασία γίνεται πολύπλοκη και χρονοβόρα όταν απαιτούνται άδειες από διαφορετικές αρχές. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δρομολογούμενες επενδύσεις ύψους 8,5 δις ευρώ για κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, τονίζοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις ενόψει των στόχων που έχουν τεθεί με ορόσημο το 2030, ενώ αμφισβήτησε τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων στόχων χωρίς αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας.

Ο κ. Σαρδελάς μίλησε επίσης για την έλλειψη πόρων του ρυθμιστή αλλά για αβεβαιότητες αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, τονίζοντας την ανάγκη για απλοποίησή του. Κατέληξε σημειώνοντας ότι υπάρχει ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδυτών.

Roberto Poti, Ανώτερος σύμβουλος διευθύνοντος συμβούλου, Edison
«Θέλουμε να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Και θα θέλουμε πολύ περισσότερο εάν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας» τόνισε από το βήμα του Economist ο ανώτερος σύμβουλος διευθύνοντος συμβούλου της Edison Roberto Poti, ο οποίος σχολίασε ότι η Ελλάδα χάνει χρόνο με τη μη εφαρμογή του target model και η καθυστέρηση τη βγάζει εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Ο κ. Poti δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι στην 20ετή παρουσία της εταιρείας του στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ και την ίδρυση της Elpedisοn, έχει κάνει πρόταση η ΔΕΗ να ασχοληθεί με τη βασική της δραστηριότητα αλλά μετά και την ψήφιση του νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ δεν έγινε κάποια κίνηση για αναδιάρθρωση.

Ο κ. Roberto Poti μίλησε επίσης για το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, τονίζοντας ότι «ο λιγνίτης είναι πολιτικό ζήτημα όχι επιχειρηματικό και ως τέτοιο πρεπει να αντιμετωπιστεί», υπενθυμίζοντας τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ, σε συνέχεια της συμφωνίας των Παρισίων.


Θεοφάνης Τάσης, Λέκτορας σύγχρονης φιλοσοφίας, Alpen-Adria Universität, Αυστρία
Αυτό που λέμε «ελληνική ιδιαιτερότητα» ανέλυσε στην παρουσίασή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση ο λέκτορας σύγχρονης φιλοσοφίας του Alpen-Adria Universität της Αυστρίας Θεοφάνης Τάσης, αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά των Ελλήνων, όπως η απροθυμία συμμόρφωσης με τους νόμους, η ανυπακοή σε κανόνες και η έλλειψη σεβασμού για τον δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης αντίληψης της ελευθερίας. Αναφερόμενος στις πολιτιστικές διαφορές στην μετά-μνημονιακή εποχή, εξήγησε γιατί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, αν και τάσσεται υπέρ της Ευρώπης, εξακολουθεί να νιώθει μια σχετική δυσανεξία στις ευρωπαϊκές αξίες και πρακτικές.

Στην εισήγησή του αναδείχθηκαν τρεις κοινωνικοί ανθρωπότυποι που διαμόρφωσαν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους καθορίζοντας την εξέλιξή του: «Η επικράτηση του ανθρωπότυπου του πολεμιστή έναντι των ανθρωπότυπων του εμπόρου και του διανοουμένου είναι δυνατόν να μάς βοηθήσει να κατανοήσουμε καίρια πολιτισμικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσης.


Δημήτρης Χατζής, Φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών,
Πολυτεχνείο του Βερολίνου
Στις προσδοκίες της νέας γενιάς και στις ευκαιρίες που μπορεί να της προσφέρει η χώρα αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο φοιτητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, Δημήτρης Χατζής, ο οποίος εστίασε την παρουσίασή του στη λεγόμενη «χαμένη γενιά», τους νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος μίλησε για την εμπειρία του να δημιουργήσει δύο 3D εκτυπωτές μόνος, στο σπίτι του στην Καβάλα, με μόνη βοήθεια το διαδίκτυο και χωρίς άλλη υποστήριξη. Ανέφερε δε ως ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά την παρουσίαση του έργου του σε διεθνή έκθεση έπαιρνε απουσία, αφού δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που να δικαιολογεί αποχή από τα μαθήματα για τον συγκεκριμένο λόγο.     

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη και τόνισε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά ώστε οι νέοι από πολύ μικρή ηλικία να αποκτούν εμπειρίες. «Πρέπει να περάσουμε σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα με ίσες ευκαιρίες σε όλους. Η μεμονωμένη και αποσπασματική γνώση καταστρέφει τη σφαιρική αντίληψη και η εκπαίδευση εκφυλίζεται σε διαδικασίες και εξετάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Χατζής.


Βαγγέλης Καραθάνος, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Geabit
Mέσα από ένα πείραμα με ποντίκια που εκπαιδεύονται να αντέχουν κολυμπούν ολοένα και περισσότερο στο νερό, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Geabit Βαγγέλης Καραθάνος επιχείρησε από το βήμα του Economist να καταδείξει ότι οι άνθρωποι δρουν με βάση πρότυπα, εμπειρίες και μοντέλα σκέψης – το κρίσιμο μίγμα που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα. Αυτή η συνταγή έχει δοκιμαστεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, με τον Νίκο Γκάλη, που αποτέλεσε πρότυπο για τα μικρά παιδιά. «Ο Νο1 λόγος που οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό είναι γιατί στην Ελλάδα με ανεργία 39%, δεν βρίσκουν δουλειά. Για να αλλάξει αυτό χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας κι ένα νέο πρότυπο», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Geabit.

Ο ίδιος εξήγησε επίσης ότι αν και έχουμε 25% μικρότερη οικονομία, υψηλή φορολογία και μια σειρά από άλλα προβλήματα, χρειάζεται να κάνουμε μια αναπλαισίωση, να δούμε τα θετικά μέσα στα αρνητικά. Ο κ. Καραθάνος αναφέρθηκε ειδικότερα στα πλεονεκτήματα της χώρας, κάνοντας λόγο για το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, είναι στο ευρώ, έχει βαριές βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία και οφείλει να τα εκμεταλλευτεί ως ευκαιρίες.


Ορέστης Παπαϊωάννου, συνθέτης
Η Ελλάδα είναι ικανή να προσφέρει ένα επαρκές θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά δεν δίνει τόση βάση, όση θα έπρεπε, στην τακτική παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τον συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου, ο οποίος στην εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist μίλησε για το brain drain στον τομέα της μουσικής. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο αριθμός των επαγγελματικών ορχηστρών και χορωδιών είναι περιορισμένος και βρίσκεται αποκλειστικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθιστώντας συχνά την επιβίωση από την μουσική εκτέλεση αδύνατη. Έτσι, πολλοί μουσικοί οδηγούνται στο εξωτερικό.

«Η χώρα έχει και το δυναμικό και τους φορείς για τη θεμελίωση μίας υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικής δραστηριότητας», είπε χαρακτηριστικά ο συνθέτης, αναφερόμενος ειδικότερα στο παράδειγμα του πολιτιστικού Κέντρου Σταύρος Νιάρχος και της Εναλλακτικής Σκηνής.

Η Ελλάδα, αν και επιδεικνύει επιφυλακτικότητα απέναντι στη λόγια ευρωπαϊκή μουσική αντιμετωπίζοντάς την συχνά ως «ξένο προϊόν» που απευθύνεται σε μία περιορισμένη ελίτ, μπορεί να γίνει σημαντικό κέντρο πολιτισμού και δημιουργίας, εάν πιστέψει στη δύναμη της μουσικής εκπαίδευσης και στους καλλιτέχνες που η ίδια της σπούδασε, είπε κλείνοντας ο Ορέστης Παπαϊωάννου.

Πέτρος Κατσαμπάνης, Πρόεδρος, Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, (Πα.Δ.Ε.Ε.)
Στον ρόλο και τη λειτουργία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, (Πα.Δ.Ε.Ε.), Πέτρος Κατσαμπάνης, υπογραμμίζοντας τους δεσμούς με το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα «ελληνικό λόμπι». Ο ίδιος τόνισε ότι η Ένωση επικεντρώθηκε την τελευταία δεκαετία στα εθνικά θέματα καθώς και σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε Έλληνες της διασποράς οι οποίοι, αν και δεν μιλούν πια την ελληνική γλώσσα, αισθάνονται Έλληνες και ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κεφάλαιο που να λειτουργεί συναισθηματικά και ότι οι Έλληνες της διασποράς, για να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα ήθελαν να δουν αυτά που θέλει κάθε επενδυτής να δει, όπως σταθερότητα και δικαιοσύνη, ενώ τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος των ομογενών να ψηφίζουν για τις ελληνικές εκλογές από τη χώρα όπου ζουν.


Βύρων Νικολαΐδης, Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, People Cert και πρόεδρος, European IT Professionals
Σε εμπειρίες από την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε κατ’ αρχάς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της People Cert και πρόεδρος της European IT Professionals Βύρων Νικολαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να συμβάλουν σε ένα κλίμα κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των αντίστοιχων χωρών. Επεσήμανε ότι συνεκτικός κρίκος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η ορθόδοξη εκκλησία. Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τη διασπορά στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να διέπεται από συνέπεια και συνέχεια. Όσον αφορά τη δυνατότητα οικονομικής δραστηριοποίησης εντός της χώρας εκ μέρους της διασποράς, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοκρατίας αλλά και την ανάγκη μείωσης της υπερ-ρύθμισης της ελληνικής αγοράς.

Αντώνης Μεταξάς, Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης καθηγητής, TU Berlin
«Είναι μια καλή συγκυρία να γίνει η επανάσταση του αυτονόητου», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης καθηγητής του TU Berlin, Αντώνης Μεταξάς. Τόνισε ότι θα πρέπει να σπάσει το ταμπού της ιδιωτικής χρηματοδότησης της έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια, αναφέροντας σχετικά παραδείγματα, ενώ προσέθεσε ότι οι Έλληνες φοιτητές δικαιούνται καλύτερης πρόσβασης στη γνώση, κάτι που σήμερα παρεμποδίζεται από τους μειωμένους οικονομικούς πόρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ζητήματος της ασφάλειας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τονίζοντας ότι το πανεπιστημιακό άσυλο σήμερα λειτουργεί εις βάρος και όχι προς όφελος της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Τέλος, επεσήμανε ότι αυτά που ζητούν οι Έλληνες της διασποράς αλλά και όλοι οι επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και να μην αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού.  

Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής
Στον ρόλο της Αττικής στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώθηκε η ομιλία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, όπως η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος, η δημιουργία του Κόμβου Υποστήριξης Επενδυτικών Πρωτοβουλιών, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κινητοποίησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η αυτοματοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, η δημιουργία clusters κ.ά. Χαρακτήρισε ως «εμβληματικές παρεμβάσεις» για την Αττική, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης αστικών αποβλήτων, την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης, την ανάδειξη των ποταμών και χειμάρρων της Αττικής, την ανάπτυξη υποδομής logistics, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, την ολοκλήρωση ή αναβάθμιση μιας σειρά οδικών αξόνων, τα προγράμματα δασοπροστασίας και προστασίας από καιρικά φαινόμενα κ.ά.  

Ηλίας Αθανασίου, Διευθύνων σύμβουλος, Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
Στην αποστολή και το μέλλον των ΕΛΤΑ επικεντρώθηκε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist o διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), Ηλίας Αθανασίου, ο οποίος επεσήμανε ότι η κλασική αλληλογραφία μειώνεται ως δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο, ενώ προσέθεσε ως προκλήσεις για τα ΕΛΤΑ το ότι τεχνολογικά έχουν μείνει πίσω και το ότι η χρέωση των υπηρεσιών τους (όπως της παράδοσης επιστολής εντός 24 ωρών) δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, με εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο –το οποίο αναπτύσσεται διεθνώς με διψήφιο ποσοστό– καθώς και σε μια σειρά άλλες δραστηριότητες, όπως πώληση προϊόντων Ελλήνων παραγωγών μέσω των ΕΛΤΑ, ασφαλιστικά και τραπεζικά προϊόντα, παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, ηλεκτρονική διανομή εντύπων κ.λπ. Τόνισε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν τη δυνατότητα να επανακαθορίσουν τον ρόλο τους, καθώς εξυπηρετούν μηνιαίως 2,5 εκατ. πελάτες συν 1 εκατ. πελάτες ηλεκτρονικά, ενώ διαθέτουν υποκαταστήματα σε μια σειρά περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένα τραπεζικό υποκατάστημα.


Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Το κόμμα του είχε ήδη παρουσιάσει ένα πλήρες πλάνο για τις υποδομές πριν γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετέσχε στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα έργα υποδομών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων προβλήματα στον σχεδιασμό, έλλειψη πολιτικής συναίνεσης, γραφειοκρατία, νομικές δυσκολίες, καθυστερήσεις στην υλοποίηση κ.λπ. Υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης και ιδιωτικών κεφαλαίων στα δημόσια έργα, καθώς και την ανάγκη καλύτερου σχεδιασμού της όλης διαδικασίας. Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης αναφορά στον ψηφιακό «χάρτη» που πρόκειται να αναπτυχθεί για την παρακολούθηση όλων των έργων, στην ανάγκη διεύρυνσης των ΣΔΙΤ, ενώ επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχει θέση και στην επίβλεψη των έργων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τέλος, έκανε λόγο για 10 κατηγορίες έργων εθνικής προτεραιότητας και έκλεισε με τον στόχο για έργα υποδομής 10-12 δις ευρώ μέσα στην επόμενη 4ετία, που αντιστοιχούν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% και 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Arup Banerji, Περιφερειακός διευθυντής για τις χώρες της ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ανάπτυξη, τόνισε από το βήμα του Economist ο περιφερειακός διευθυντής για τις χώρες της ΕΕ της Παγκόσμιας Τράπεζας Arup Banerji και εστίασε στον ρόλο του λιμανιού του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου για εμπορεύματα από την Ασία προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Χρησιμοποίησε παραδείγματα για να δείξει πώς η βελτίωση της διασυνοριακής μεταφοράς, η εναρμόνιση του μεταφορικού συστήματος της Ελλάδας με εκείνα των γειτονικών της χωρών, καθώς και ορισμένες εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη σημασία του Πειραιά για το εμπόριο προς την Ευρώπη. Αναφέρθηκε στο έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας στα Δυτικά Βαλκάνια σε σχέση με τις μεταφορές. Όσον αφορά τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσε έμφαση σε μια καλύτερη ρύθμιση της αγοράς των φορτηγών και στην ανάπτυξη του τομέα του logistics, επισημαίνοντας ότι, βάσει της δυναμικότητας του λιμανιού του Πειραιά, η Ελλάδα χρειάζεται 5 μεγάλα κέντρα logistics.

Σωτήριος Θεοφάνης, Πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
«Πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ανταγωνιστικό προς το λιμάνι του Πειραιά», τόνισε στην εισήγησή του ο  πρόεδρος ΔΣ & διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Σωτήριος Θεοφάνης και εξήγησε περαιτέρω γιατί τα δύο αυτά λιμάνια έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τις εισαγωγές και εξαγωγές των βαλκανικών χωρών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να κατανοήσουμε τις δραστηριότητες αυτών των χωρών, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε. Αναφέρθηκε στην επένδυση 180 εκατ. ευρώ εντός 6 ετών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις συμβατικού φορτίου. Έθεσε ως στόχο να ολοκληρωθεί το terminal του λιμανιού όχι σε 7 χρόνια, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, αλλά στο μισό αυτού του χρόνου.

Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΚΤΩΡ
Για έλλειψη κοινής λογικής όσον αφορά την πολιτική στον τομέα των υποδομών τα τελευταία χρόνια μίλησε στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα τεράστια έργα της δεκαετίας του 2000, τα οποία ενδεχομένως ήταν και πάνω από τις δυνατότητες της χώρας, και στις συνθήκες ακραίας «κατασκευαστικής ασιτίας» που ακολούθησαν την επόμενη δεκαετία, με τον εκμηδενισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. «Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σύγχρονες υποδομές», επεσήμανε, και ανέφερε ως παραδείγματα έργα που μεταμόρφωσαν τη χώρα. Επεσήμανε ότι το σταμάτημα των έργων την περίοδο της κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα της κρίσης αλλά της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης. Περαιτέρω αναφέρθηκε και σε λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις όσον αφορά συγκεκριμένα έργα, όπως ο κατακερματισμός ορισμένων από αυτά. Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι η επιλογή της χαμηλότερης προσφοράς από το ελληνικό δημόσιο είναι λάθος όταν δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η οικονομική ευρωστία των διαγωνιζόμενων εταιρειών, άρα και η δυνατότητά τους να υλοποιήσουν όντως το έργο. Έκλεισε λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο ύψος που ρεαλιστικά αντέχουν τα οικονομικά της χώρας», καθώς και ένα ξεκάθαρο, δίκαιο και σταθερό νομικό πλαίσιο.


Ομιλίες/παρουσίασεις συνεδρίου:  www.hazliseconomist.com

Για το pdf πατήστε εδώ.

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn