Δημοσίευση: 17 / 7 / 2019
23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση
Europe: Leaving indecisiveness behind?

16-17 Ιουλίου 2019, Grand Resort Lagonissi Athens

Agathe Demarais, Διευθύντρια διεθνών προβλέψεων, The Economist Intelligence Unit
Θα έχουμε μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα που θα επηρεάσει και τον υπόλοιπο κόσμο, επεσήμανε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση η διευθύντρια διεθνών προβλέψεων του Economist Intelligence Unit Agathe Demarais. Όσον αφορά τη Γαλλία και τη Γερμανία, η κ. Demaraisτόνισε ότι και οι δικές τους οικονομίες θα επιβραδυνθούν, μεταξύ άλλων λόγω της επίδρασης των νέων προτύπων εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στην Ελλάδα, επεσήμανε, η κατανάλωση είναι κατά 20% μικρότερη σε σχέση με μια δεκαετία πριν και οι επενδύσεις μειωμένες κατά τα δύο τρίτα. Η εκπρόσωπος του Economist εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι γύρω στο 2%, ποσοστό που δεν αρκεί προκειμένου να ανακάμψει γρήγορα το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.


Helle Thorning-Schmidt, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας
Για ένα σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη μίλησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας HelleThorning-Schmidt: «Ή θα ενσωματωθούμε ή θα διασπαστούμε», είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι τα δύο τρίτα των νέων ευρωβουλευτών προέρχονται από τα κατεστημένα κόμματα, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια έναν μη συμβατικό δρόμο, οπότε υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Στις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η ΕΕ, η κ. Thorning-Schmidt ενέταξε –μεταξύ άλλων– τα θέματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την ανάγκη ρύθμισης του «ψηφιακού αιώνα», τη χαμηλή ανάπτυξη και το κλίμα. Κλείνοντας, τόνισε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Ευρώπη να αποτελεί την απάντηση.


Matteo Renzi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
«Δεν πίστευα ότι οι λαϊκιστές θα κέρδιζαν τις ευρωεκλογές, δεν ανησυχούσα για αυτό», είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη τις ομιλίας του στο ετήσιο συνεδρίο του Economist στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi. ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και της έλλειψης οράματος στην Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ανταγωνισμό, γιατί αλλιώς, όπως είπε, «θα προσφέρουμε κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία στους Κινέζους και τους Αμερικανούς». Ο κ. Renzi επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη δράσης σε σχέση με την ψηφιακή επανάσταση, τη μεταναστευτική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.


Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα αφήνει πίσω της την αναποφασιστικότητα, τόνισε -κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του- στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. 

«Αξιοποιήσαμε την περίοδο της αντιπολίτευσης για να ετοιμάσουμε μια στιβαρή και ρωμαλέα κυβέρνηση», υπογράμμισε. Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε έμφαση στις δύο διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος, στη διάσταση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε εκείνη της προάσπισης της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας. Ο αγώνας γύρω από το μεταναστευτικό, προσέθεσε ο υπουργός, θα δοθεί σε δύο επίπεδα, στο εξωτερικό, με αποτελεσματική προάσπιση των συνόρων της χώρας, και στο εσωτερικό, με τη διαχείριση των ανθρώπων που τελικά περνούν. Ως προς το δεύτερο επίπεδο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η βασική λύση βρίσκεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων για άσυλο. 

Στο γενικότερο πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης αλλά και της υπευθυνότητας σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών συνεργασιών στη Μεσόγειο και τη φροντίδα για αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία. 

«Πιστεύω ότι και η καλή θέληση και η βούληση θα υπάρξουν, όταν θα ξεκινήσει με αμοιβαίο σεβασμό αυτή η επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Αιγαίου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Navios Group
Πολύ αισιόδοξη για την Ελλάδα δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας της στο ετήσιο συνέδριο του Economist η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Navios Group Αγγελική Φράγκου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενός περιβάλλοντος κατάλληλου για επενδύσεις, καθώς και την ύπαρξη μιας νέας γενιάς που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της. Όσον αφορά τη διεθνή κατάσταση, επικεντρώθηκε στη στάση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι του διεθνούς εμπορίου, εξηγώντας ότι το «στυλ» του κ. Τραμπ είναι να υπογράφει συμφωνίες αλλά με διαφορετικό «περιτύλιγμα», φέρνοντας ως παραδείγματα τις διαπραγματεύσεις γύρω από τη NAFTA καθώς και εκείνες μεταξύ Αμερικής και Κίνας για τους δασμούς. Η κ. Φράγκου εκτίμησε ότι τα εμπορικά δίκτυα παγκοσμίως έχουν αλλάξει και ότι μακροπρόθεσμα θα βρεθεί ισορροπία, ωστόσο ο κίνδυνος προέρχεται από την αβεβαιότητα, την οποία οι επιχειρήσεις μισούν.


Victoria Nuland, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
«Θέλω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό και την ηγεσία του. Η οικονομία δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι, αλλά για σκεφτείτε το Grexit», ανέφερε κατά την τοποθέτησή της στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland.

Αναφερόμενη στις διατλαντικές σχέσεις, κ. Nuland υπογράμμισε –όπως είπε– τα βασικά προβλήματα: εθνική ασφάλεια, επιθετική Ρωσία, φιλόδοξη Κίνα, μετανάστευση κ.ο.κ. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μια αισιόδοξη και θετική προσέγγιση στον ψηφιακό αιώνα καθώς και το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για τη νέα οικονομία.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε να δίνουμε πράγματα στη μεσαία τάξη, ο παραγκωνισμός της οποίας έφερε στο προσκήνιο την κεντροδεξιά», υπογράμμισε η κ. Nuland.

Αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών, η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι δημιούργησε αντιπαράθεση στην Ελλάδα, αλλά ήταν ένα βήμα να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός στην περιοχή. «Το συμφέρον της Ευρώπης, ασχέτως με το τι κάνουμε στις ΗΠΑ, είναι να είστε υπερασπιστές των ελευθεριών, της ασφάλειας και των αξιών του φιλελεύθερου ανοιχτού συστήματος, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε απέναντι σε όσους το αμφισβητούν».

Aναφορικά με την Κίνα, η κ. Nuland τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι κοινές. «Θα μπορούσαμε λοιπόν να έχουμε κοινή πολιτική, όπως από κοινού δασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες σε συνδυασμό με το μήνυμα «δεν εμπιστεύομαι το ΝΑΤΟ», η ανοιχτή υποστήριξη του Brexit, καθώς και η υποστήριξη της ουγγρικής και πολωνικής πολιτικής στο ματαναστευτικό δεν ευνοούν τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist στην Αθήνα η βουλευτής της Νέας ΔημοκρατίαςΝτόρα Μπακογιάννη, που σημείωσε πάντως ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε καλύτερο επίπεδο και μπορούν να διευρυνθούν.

Αναφορικά με την Ευρώπη, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας δικής της στρατηγικής καθώς και της υιοθέτησης μιας κοινής πολιτικής στο θέμα της Κίνας.

Όσο για την Ελλάδα, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, είναι χώρα σταθερότητας στην περιοχή. «Περιμένουμε όμως από τους συμμάχους μας σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Είμαστε το πιο ισχυρό κόμμα και πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για κοινές πολιτικές και συμφωνίες στο θέμα της μετανάστευσης, διότι επίκεινται νέες κρίσεις. Για παράδειγμα, χρειάζεται πολιτική ασύλου», τόνισε από το βήμα η κ. Μπακογιάννη.

«Αναμένουμε από τον νέο πρωθυπουργό μια ικανή κυβέρνηση, που θα στελεχώνεται από υπουργούς οι οποίοι έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά, που είναι φιλική στις επενδύσεις, τις οποίες θα αναζητήσει παντού, η οποία θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να απλουστεύσει τη γραφειοκρατία», προσέθεσε η κυρία Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της.

Vladimir Chizhov, Μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ
«Η Ελλάδα θα έχει οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο, συνεργασίες με άλλους εταίρους – και με τη χώρα μου», τόνισε από το βήμα του Economist ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Vladimir Chizhov, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι από το 2012 η ΕΕ και η Ρωσία είχαν διπλωματικές σχέσεις δισεκατομμυρίων. Ο κ. Vladimir Chizhov αναφέρθηκε επίσης στην άδικη –όπως είπε– κριτική που γίνεται στη Ρωσία για το θέμα των Βαλκανίων: «Aυτό που κάνει η χώρα μου είναι να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία για την συμφωνία της Ελλάδας στις Πρέσπες. Η Ρωσία μίλησε όμως μόνο για τα προβλήματα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των λαών στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Chizhov.

Μιλώντας για το μέλλον, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας - πέρα από παράγοντες που την περιορίζουν - ειδικά ενόψει κοινών προκλήσεων, όπως η τρομοκρατία και η διακίνηση ναρκωτικών, προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας ΕΕ και Ευρασιατικής οικονομικής ένωσης.

Eν κατακλείδι, o κ. Chizhov σημείωσε ότι «το ζητούμενο είναι να συνεργαστούμε προς ένα νέο υπόδειγμα σχέσεων, περισσότερο προσανατολισμένο στην ουσία των πραγμάτων… Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επαρκής πολιτική βούληση», υπογράμμισε.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
Τη μεγέθυνση της οικονομίας με υψηλότερους ρυθμούς ανέδειξε από το ετήσιο βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ως τον στρατηγικό στόχο της νέας κυβέρνησης. Όπως είπε, οδηγός των πολιτικών της θα είναι ένας συνδυασμός οικονομικής αποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αφού διευκρίνισε ότι δεν μηδενίζει το έργο του προκατόχου του, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να πετύχει μια πανστρατιά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει την ατομική ελευθερία και προκοπή αλλά και τη συλλογική ευημερία, που θα αναστρέφει τη διαρροή εγκεφάλων αλλά και επιχειρήσεων, που θα εντάξει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, που θα μειώσει τους φόρους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος προανήγγειλε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλοεπενδυτικό πρόσημο, με ιδιωτικοποιήσεις και υλοποίηση projects με ισχυρό συμβολισμό, όπως το Ελληνικό.

Το κράτος θα εποπτεύει την αγορά και οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και θα έχουν αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, περιγράφοντας το όραμα κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος στάθηκε στην προσπάθεια που θα καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών για τόνωση της ρευστότητας, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και με καλύτερη εκτέλεση των δημόσιων επενδύσεων. Σημείωσε δε την ανάγκη για σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε παράλληλα τη στόχευση της κυβέρνησης στην ενίσχυση της στήριξης των πιο αδύναμων, με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και με μέτρα στήριξης της οικογένειας.

Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην προώθηση της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος, διεμήνυσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling, σημειώνοντας ότι μια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια διευρυμένη φορολογική βάση. Υπογράμμισε δε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται για παραγωγικές δαπάνες, όπως δημόσιες επενδύσεις.

Ο κ. Regling αναφέρθηκε στην πρώτη του συνάντηση με τον νέο υπουργό Οικονομικών: «Συναντήθηκα χθες με τον κ. Σταϊκούρα. Με διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν όταν θα μπει στο τραπέζι ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες» και πως «δεν διασφαλίστηκε η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους». Επεσήμανε επίσης ότι ορισμένες αποφάσεις είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και μίλησε για οπισθοδρόμηση σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Με φόντο τις προεκλογικές παροχές της απελθούσας κυβέρνησης, έκανε λόγο για νέες αυξήσεις δαπανών και συμπλήρωσε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Για την αγορά εργασίας, ο κ. Regling επεσήμανε ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την εξέλιξη της παραγωγικότητας για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά περίπου 25 δισ. ευρώ, από την περιοχή των 100 δισ. ευρώ στην περιοχή των 80 δισ. ευρώ, κι αυτό χωρίς να μεσολαβήσει ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ, τόνισε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Αφού τόνισε ότι η μείωση επιτεύχθηκε κυρίως μέσω μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίων, υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 10 αξιόπιστα funds στην ελληνική αγορά, τα οποία επιδιώκουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες παρείχαν στον SSM συγκεκριμένους στόχους για περαιτέρω μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2021.

Ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων ως θετική εξέλιξη για την αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών αλλά και την αξία των εγγυήσεων των επιχειρήσεων, γεγονός που τους επιτρέπει να δανείζονται πιο εύκολα.

 

Hans Vijlbrief, Πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup
Ανοιχτό παράθυρο για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε δεύτερο χρόνο, άφησε ο πρόεδρος του Euro Working Group Hans Vijlbrief, ο οποίος μετέσχε στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα:  «Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, κάντε αυτά που πρέπει και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει. Για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν».

Σύμφωνα με τον κ. Vijlbrief, οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και για να τους μειώσει κανείς θα πρέπει προηγουμένως να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι «δεν είναι τιμωρία για την Ελλάδα». Αντιθέτως, «στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, είναι για το καλό της».

Γιώργος Χουλιαράκης, τ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών
Η δημοσιονομική πολιτική είναι μεν πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο τ. αναπλ. Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. «Όταν για παράδειγμα μειώνεις κατά 1% του ΑΕΠ τον δημοσιονομικό στόχο, περιμένεις πράγματι να έχεις πρόσθετη ανάπτυξη αλλά για τα επόμενα 4-6 τρίμηνα, όχι για περισσότερο. Για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χρειάζεσαι καλό δημογραφικό, καινοτομία, μεταρρυθμίσεις, κράτος, δικαιοσύνη».

Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αν και υπογράμμισε ότι «οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, που αρχικά ήταν 4,5% του ΑΕΠ», συμπληρώνοντας: «Στη συνέχεια τους υπερβήκαμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Δεν ζητήσαμε ποτέ από την Ελλάδα να μην εκτελέσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Declan Costello, τηρώντας απόσταση από τον τρόπο με τον οποίο η χώρα πέτυχε τα δημοσιονομικά υπερπλεονάσματα τα τελευταία χρόνια.

Το στοίχημα για την Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Costello, είναι «να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά υποστηρίζουν καλύτερα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, συμπεριλαμβανομένης όμως της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης».

O κ. Costello επεσήμανε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. «Η πρόοδος θα εξαρτηθεί επίσης από φιλόδοξες και ανανεωμένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού των συστημάτων δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης», σημείωσε.

Η Επιτροπή ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Costello, ο οποίος διαφώνησε με τη θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας: «Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά εκεί. Η έμφαση τώρα θα πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως η αγορά προϊόντων και η ενέργεια».Peter Dohlman, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Την ανάγκη μείωσης της φορολόγησης στην Ελλάδα προέκρινε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Peter Dohlman, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι χαμηλή για χώρα η οποία υπέστη τόσο σφοδρή ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

 «Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη. Μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», σημείωσε ο κ. Dohlman, ο οποίος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας, αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, η οποία ωστόσο «δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμη».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλή την ανεργία, επεσήμανε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και στάθηκε στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, εν μέσω μειούμενης πορείας των πιστώσεων.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, «για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», και μίλησε για τη σημασία ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της Ευρώπης στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη δημογραφική πρόκληση για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, αν δεν αντιστραφεί η σημερινή πορεία, η μείωση του νέου εργατικού δυναμικού θα διαμορφωθεί στο 40% τα επόμενα 50 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η χώρα θα χρειαστεί μια 10ετία έως ότου επιστρέψει στα επίπεδα προ της κρίσης. «Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Dohlman, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη ενός καλύτερου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Nicola Giammarioli, επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Το παράδειγμα της υλοποίησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, έφερε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist στην Αθήνα  ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του ESM Nicola Giammarioli, προκειμένου να καταδείξει τα περιθώρια αλλαγής του μείγματος της πολιτικής χωρίς να αλλάξουν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι.

«Προτού αρχίσουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εντός των υφιστάμενων στόχων», τόνισε ο κ.  Giammarioli.

«Όλες οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα δείχνουν να πληρούνται, ωστόσο, υπάρχουν ρίσκα, τόσο εγχώρια όσο και διεθνή», πρόσθεσε  κ. Giammarioli, ο οποίος στάθηκε στο «πισωγύρισμα που είδαμε πρόσφατα» ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους. Σημείωσε δε ότι τις προεκλογικές νομοθετικές παρεμβάσεις της απελθούσας κυβέρνησης στήριξαν και ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή πορεία, σημειώνοντας ότι η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένες εξόδους στις αγορές.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές είναι το ζητούμενο. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Giammarioli.


Colin Ellis, Chief credit officer, EMEA, Moody’s Investors Service
H υφιστάμενη βαθμολόγηση (Β1) της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους αντικατοπτρίζει από τη μία πλευρά την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, από την άλλη πλευρά την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο chief credit officer του διεθνούς οίκου Moody’s, Colin Ellis.

Ο κ. Ellis κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών στο πεδίο των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «όσο δεν βλέπουμε άλμα στην ανάπτυξη, η αξιολόγηση του ελληνικού κράτους θα μένει σταθερή».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «όσο η Ελλάδα διατηρεί την καλή της στάση απέναντι στους θεσμούς, η πιστοληπτική της ικανότητα θα ενισχύεται». Εξάλλου, «η χώρα επωφελείται ιδιαίτερα από το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, χάρη στους εταίρους της».

Ο κ. Εllis επέστησε την προσοχή στα «μεγάλα περιθώρια μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα και στο «ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

 

Julien Petit, Διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής, Goldman Sachs

Για πρώτη φορά μετά την κρίση, οι χρηματοοικονομικές προοπτικές για τις ελληνικές κεφαλαιαγορές, με τη βοήθεια της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης, κάνουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πιο ομαλοποιημένης κατάστασης, διαπίστωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs, Julien Petit.

Όπως είπε, το κλίμα της ανάκαμψης ενισχύθηκε περαιτέρω από τα πρόσφατα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που οδήγησε σε δυναμικό ράλι τις αγορές.

Ο κ. Petit σημείωσε ότι, παρά τα προβλήματα της αναιμικής ανάπτυξης, του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και του αντίστοιχου κόστους κινδύνου που έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή παραγωγή κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν πάει πολύ καλά και οι επενδυτές τις κοιτάζουν με θετική ματιά, όπως αποδεικνύεται από τις δύο πρόσφατες εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, που τιμολογήθηκαν πολύ καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. 

 

Juan José Marco, επικεφαλής αγορών για τη ΝΑ Ευρώπη, British American Tobacco
Στη θεμελιώδη σημασία του φορολογικού συστήματος για την επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο επικεφαλής αγορών για τη ΝΑ Ευρώπη της British American Tobacco Juan José Marco, ο οποίος μετέφερε το παράδειγμα της εταιρείας του, που βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις στην τοπική αγορά.

«Φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρούμε στη χώρα. Είχαμε βρεθεί σε ένα σημείο που φορολογούνταν το 85% των ακαθάριστων εσόδων. Ως αποτέλεσμα, στον κλάδο μας είχαμε την ανάπτυξη μιας παράληλης αγοράς που ξέφυγε από κάθε έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το θέμα του λαθρεμπορίου.

Η εταιρεία του, αντιμέτωπη με το δίλημμα να παραμείνει ή να φύγει από τη χώρα, επέλεξε να επενδύσει σε τεχνολογία, συνεργασίες και αξιοποιώντας την τοπική τεχνογνωσία, άλλαξε την επιχειρηματική της λειτουργία. Σήμερα, συνεχίζει να αναπτύσσεται υλοποιώντας νέες επενδύσεις αξίας 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας και συνεισφέροντας σε φόρους 3,2 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Juan José Marco.

 

Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός υγείας
Στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είναι προσανατολισμένη η κυβέρνηση προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις αναφέρθηκε απο το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι και να πω σήμερα δεν έχει καμία σημασία εάν δεν συνδεθεί με μετρήσιμα αποτελέσματα, αποτελεσματικές πολιτικές και μέτρα που να αγγίζουν τη μέση ελληνική οικογένεια».

Ο κ. Κικίλιας κατέστησε σαφές ότι οι δυνατότητες νέων επενδύσεων που θα αναδειχθούν για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στον τομέα της υγείας και ειδικότερα του φαρμάκου και των πολυεθνικών εταιρειών έχει να κάνει με το πώς θα εφαρμόσουμε το rebate και το clawback. Συνέδεσε επίσης τις επενδύσεις και την προσδοκώμενη ανάπτυξη με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τη διασύνδεση ακαδημαϊκής κοινότητας και αγοράς εργασίας και τη δημιουργία κινήτρων ώστε να σταματήσει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι ευέλικτη ως μια μικρή χώρα, με τις κατάλληλες επενδύσεις η οικονομία της μπορεί να μοχλευθεί, ενώ είναι ανοιχτή σε συμπράξεις και συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς και Ευρωπαίους εταίρους. Ως εκ τούτου, όπως είπε, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. «Όλοι θέλουν να επενδύουν με σκοπό το κέρδος. Εμείς θέλουμε να αποποινικοποιήσουμε το κέρδος. Να πληρώνονται εισφορές, φόροι και να ανοίγουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή 
Τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εγγυήθηκε ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello και αναφέρθηκε σε δέσμες ζητημάτων που χρήζουν βέλτιστης διαχείρισης, με επίκεντρο τα ακόλουθα:

α) Την υλοποίηση εκτεταμένων μεταρυθμίσεων για τον έλεγχο της κρατικής δαπάνης στην υγεία. Όπως είπε ο κ. Costello,έχουν γίνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, όπως προώθηση των γενοσήμων και θέσπιση ή προσπάθεια θέσπισης νέων διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τις υπηρεσίες υγείας. «Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα είναι ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά η υλοποίηση μέχρι στιγμής θα λέγαμε ότι είναι ελλιπής σε διάφορα πεδία», σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω εξοικονόμηση χρημάτων.

β) Την υιοθέτηση νέας βαθμονόμησης του clawback. Το clawback εισήχθη πολύ νωρίς στο πρόγραμμα ως ένας μηχανισμός για να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως είπε ο κ. Costello. Ήταν ένα δημοσιονομικού χαρακτήρα εργαλείο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδείχθηκε αποτελεσματικό καθώς μείωσε τα επίπεδα της δαπάνης, στα επιθυμητά επίπεδα, κατά αντιστοιχία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε. Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα στοιχείο ανισορροπίας στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το clawback.

γ) Η τρίτη δέσμη ζητημάτων που ανέδειξε ο κ. Costello αφορά το επίπεδο της κρατικής δαπάνης για την υγεία στην Ελλάδα, καθώς έχει υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των κρατών - μελών της Ευρώπης. Εξήγησε ότι από μόνη της μια πρόσθετη δαπάνη ίσως να σημάνει και την καλύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες για τον έλεγχο της δαπάνης.

Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη 4% και πάνω, η χώρα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, όπως υπογράμμισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος χαρακτήρισε μονόδρομο τις επενδύσεις, τη στόχευση σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις γρήγορες αλλαγές σε μια σειρά από τομείς όπως η φορολογία και η γραφειοκρατία.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βιομηχανία, με ατμομηχανή τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές σε 85 χώρες, συμβάλλει στο εθνικό ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολεί 53.000 εργαζόμενους. Έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη προώθησης συνεργασιών της φαρμακοβιομηχανίας με τα πανεπιστήμια αλλά και στα αντικίνητρα που συναντούν οι επιχειρηματίες στην ελληνική αγορά, με πιο σημαντικό την υψηλή φορολογία.

«Να πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία αυτό που της αναλογεί»,  υπογράμμισε ο κ. Τρύφων και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο clawback, προτείνοντας να υπάρχει σύνδεσή του με επενδύσεις. Όπως τόνισε, πρέπει να υπάρχει μια 3ετής συμφωνία με τη βιομηχανία, καθώς το clawback ως προς το ύψος και τον τρόπο που εφαρμόζεται είναι «παράνομο - στραγγαλίζει κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία».

Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής φαρμακολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η χώρα αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων δεν είναι εφικτή με τη συμβατική οικονομία, σύμφωνα με τον καθηγητή φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος παρέθεσε εισήγηση στο ετήσιο συνέδριο του Economist. «Ως ακαδημαϊκή κοινότητα έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τη χώρα σε αυτήν τη συγκυρία φέρνοντας πίσω τους ανθρώπους μας. Πολλές χώρες στρέφονται στην έρευνα και είναι ενδεικτικό ότι τα μεγάλα πανεπιστήμια φτιάχνουν τεχνοπόλεις μέσα στα campus - 70 δισ. επενδύονται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και η χώρα μας πρέπει να έχει μερίδιο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.  Ο καθηγητής αφού απαρίθμησε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα, έκανε ειδική αναφορά στην προσέλκυση πόρων 1,3 δισ.  ευρώ από την ακαδημαϊκή κοινότητα στη χώρα μέσω διεθνών προγραμμάτων.

Στη συνέχεια, ο κ. Γραβάνης έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις προς τη νέα κυβέρνηση, όπως η εφαρμογή τέλους εγγραφής 100 ευρώ για φοιτητές ανά εξάμηνο, η προσέκλυση από τα πανεπιστήμια ανθρώπων που ξέρουν το επιχειρείν και θα φέρουν τεχνογνωσία στην αγορά μας, η ανάπτυξη γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με επικεφαλής στελέχη του ιδιωτικού τομέα, η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης spin-off, startup εταιρειών και η απλοποίηση της λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας Πανεπιστημίων / Ερευνητικών Κέντρων, εκτός από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).

Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής υγείας, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 
Έχουμε ιδιαιτερότητες ως χώρα στο θέμα της χρηματοδότησης, τόνισε από το βήμα του Economist ο αναπλ. καθηγητής πολιτικής υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, ο οποίος μέσω του συντονισμού συζήτησης με επίκεντρο τον τομέα της υγείας ανέδειξε την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων. Περιγράφοντας την ελληνική αγορά παρουσίασε στοιχεία για τις υψηλές δαπάνες υγείας, τονίζοντας ότι αποτελούν την 4η μεγαλύτερη δαπάνη για τα νοικοκυριά. Ο κ. Σουλιώτης έκανε ειδική αναφορά στην καινοτομία ως απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς την ίδια ώρα που η γραφειοκρατία, η δυσκαμψία και το ανταγωνιστικό περιβάλλον της στερούν πόρους.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες χάραξης πολιτικών, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι 8 στους 10 θέλουν μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Βέβαια αν και η κοινωνία των πολιτών μπορεί να είναι ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, όπως υποστήριξε ο κ. Σουλιώτης, οι εκπρόσωποι των ασθενών ωστόσο δεν συμμετέχουν τόσο στην παραγωγή πολιτικών.


Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ
«Η ανάπτυξη χρειάζεται χρήμα, ιδιωτικό και δημόσιο», τόνισε κατά την εισήγησή του στο συνεδριο του Economist ο υφυπουργός Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Γιάννης Τσακίρης. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως «μη χρηματοδοτούμενη ανάκαμψη», εξηγώντας ότι τη δεκαετία της κρίσης οι εταιρείες δεν επένδυσαν σε πάγια, ούτε σε έρευνα και ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εκτίμηση της PwC ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 270 δις μέσα στην επόμενη πενταετία και επεσήμανε τα τέσσερα βασικά «όπλα» που έχει η Ελλάδα προκειμένου να μπορέσει να διπλασιάσει τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της: το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και τη χρηματοδότηση από τα διάφορα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.  Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα 
Σε 14 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ που έχουν υλοποιηθεί αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, μεταξύ άλλων στο έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, από το οποίο οι αντίστοιχοι οργανισμοί είχαν αύξηση εσόδων 20%, και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Υπογραμμίζοντας την αξιοπιστία των διαγωνισμών και συμβάσεων ΣΔΙΤ στη χώρα μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε 3η μεταξύ 135 χωρών στην κατηγορία «καλές διαγωνιστικές διαδικασίες». Επεσήμανε ότι ο τομέας ΣΔΙΤ έχει αντιμετωπιστεί με δυσπιστία, μεταξύ άλλων λόγω του φόβου ότι η σχέση αυτή είναι ετεροβαρής υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μαντζούφας, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να είναι μια ισορροπημένη και υγιής σχέση.  

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων σύμβουλος, όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Για «ποσοστό που σοκάρει» μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αναφερόμενος στην καθίζηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 59% από το 2008 έως σήμερα. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία, όταν οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με την ύφεση, ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα έργων υποδομής. Αντίθετα, στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης, οι κυβερνήσεις περικόπτουν διαρκώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου να «βγουν» τα υπερ-πλεονάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, τα οποία παρέθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για έργα αυξάνει το ΑΕΠ κατά 1,8 ευρώ. Τόνισε ότι κάθε επένδυση σε έργα φέρνει θετικά αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα. Υπογράμμισε την ανάγκη το ελληνικό κράτος να «αναστήσει» το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δίπλα σε αυτό να προσελκυσθούν χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα και από τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή μόχλευση. Τέλος, ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στο κλίμα απόλυτης δυσπιστίας που εξέπεμπε η ελληνική πολιτεία με τις παλινωδίες στην περίπτωση του Ελληνικού, καθώς και στην ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες στην κρίση να βρουν την πολιτεία δίπλα τους και όχι απέναντί τους.


Raj Lahka, Διευθύνων σύμβουλος, όμιλος Growmore
Στο μεγάλο επενδυτικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα αναφέρθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Growmore Raj Lakha, τονίζοντας ότι στις διεθνείς αγορές δεν υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων. Εν συνεχεία, επικεντρώθηκε στην περίπτωση της Ινδίας, για την οποία υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών, αξιολογώντας ότι η Ινδία θα εξελιχθεί σε μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια και ότι διαθέτει κοινές νοοτροπίες ως χώρα με την Ελλάδα. Ο κ. Lahka υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τις αναδυόμενες αγορές και εξήρε την ποιότητα των Ελλήνων αποφοίτων. Πρότεινε επίσης το παράδειγμα του Μαυρίκιου, ο οποίος λειτουργεί ως πύλη κεφαλαίων για την Αφρική, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανάπτυξης της «γαλάζιας» οικονομίας.

Peter Vincent, Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου, government advisory 
and business intelligence, Henley & Partners
Περισσότερα από 2 δις δολάρια έχουν επενδυθεί στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας μέσω του προγράμματος Golden Visa, επεσήμανε από το βήμα του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Henley & Partners Peter Vincent. Αναφέρθηκε γενικά στους ανθρώπους που θέλουν να εγκατασταθούν, είτε μόνιμα είτε προσωρινά, σε χώρες με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, σε χώρες που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, καθώς και στα προγράμματα που προσφέρονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει σημασία να προσελκύεις όχι μόνο funds, αλλά και αυτούς που διαχειρίζονται τα funds. Εκτίμησε, τέλος, ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα.

Χάρης Θεοχάρης, Υπουργός Τουρισμού
Για την ανάγκη στρατηγικού σχεδίου στον τουρισμό, με ομάδα υλοποίησης που θα αναφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, μίλησε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.  Αναφέρθηκε στην κομβική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, την ώρα που σε γειτονικές χώρες το τουριστικό προϊόν πλήττεται από την τρομοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες μεταξύ άλλων για φορολογικά ζητήματα και για την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού. Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στο τουριστικό εισόδημα, για την ενίσχυση του οποίου, όπως είπε, απαιτείται να δημιουργηθούν εσωτερικές βάσεις. Eξήγησε ότι αυτό που λείπει είναι η στρατηγική προσέγγιση, καθώς ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τον ρυθμό προώθησης των υποδομών.

Tom Jenkins, Διευθύνων σύμβουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (ETOA)
Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα αναπτύσσεται συστηματικά από το 2012, παρατήρησε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού (ΕΤΟΑ) Tom Jenkins . Όπως είπε, κόντρα στην οικονομική κρίση, που είχε την αφετηρία της σε εκείνη την περίοδο, η χώρα κατέγραφε κάθε χρόνο πρόοδο, για να φτάσει σήμερα να καταρρίπτει το ένα ρεκορ μετά το άλλο.

Ο κ. Jenkins υπογράμμισε επίσης ότι η ζήτηση καταγράφεται σταθερή στην αγορά, παρά την αστάθεια και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ως παράδειγμα και την Ισπανία, η οποία εμφάνισε καλές επιδόσεις κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Μιλώντας για τους επισκέπτες από διάφορες χώρες, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στην Κίνα, προτείνοντας επενδύσεις για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό.Κρις Θεοφιλίδης, Διευθύνων σύμβουλος, Celestyal Cruises
«Πρέπει να είσαι υπομονετικός όταν πρόκειται για την Κίνα», σχολίασε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises Κρις Θεοφιλίδης, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής τουριστικής αγοράς. Αναφέρθηκε επίσης στις κρουαζιέρες, οι οποίες προσελκύουν επιβάτες από μεγάλες αποστάσεις. Όπως είπε, αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί στα σχέδια ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τον αντίκτυπο των εντάσεων στον τομέα αλλά και στη βιομηχανία τουρισμού ευρύτερα. «Στην κρίση οι πρώτοι που επηρεάζονται είναι οι επιβάτες από μακριά», υπογράμμισε. Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την επιβράδυνση των εσόδων παραδοσιακών τουριστικών αγορών,αναφέρθηκε σε παράγοντες όπως το Brexit και οι τοπικές καιρικές συνθήκες. Ο κ. Θεοφιλίδης σημείωσε ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας βοηθά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που χαρακτήρισε ζητούμενο. Όπως είπε, οι προορισμοί είναι πολλοί και θα πρέπει να προσβλέπουμε στην επέκταση της εποχικότητας στη χώρα.


Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Για ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ενώ αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε την ανάγκη ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της ανάπτυξης, αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό βήμα. Ανέφερε επίσης ως εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων τη γραφειοκρατία και την αργή απονομή της δικαιοσύνης. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, αναφέροντας ότι ένας από τους κύριος στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, με κεφάλαια τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Τέλος, ο κ. Δήμας παρέθεσε τους στόχους του υπουργείου στο πλαίσιο της αντιστροφής του brain drain, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων καθώς και της διασύνσδεσης πολιτείας-πανεπιστημίων-ερευνητικών κέντρων, startupers και επιχειρήσεων.


Ράνια Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
Στον ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων και τη συνδρομή τους στην εθνική οικονομία, μεταξύ άλλων λόγω του μεγέθους τους και του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν, έριξε το βάρος η διευθύνουσα σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Ράνια Αικατερινάρη, μιλώντας για τους στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των δημοσίων επιχειρήσεων σε σχέση με παραμέτρους όπως οι κανόνες καλής εταιρικής διακυβέρνησης, η εκπαίδευση του προσωπικού, η ψηφιακή στρατηγική και η περιβαλλοντική αναβάθμιση και αειφορία. Υπογράμμισε την ανάγκη οι δημόσιες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να κάνουν επενδύσεις, με ίδια κεφάλαια ή με κεφάλαια από τις αγορές, καθώς και από το ΕΣΠΑ, όσον αφορά μικρά έργα.

Αντώνης Μπαρούνας,  Αντιπρόεδρος και γενικός Διευθυντής, Europe & Global Telco Accounts, 
Lenovo Mobile Business Group

Η τεχνολογία θα πρέπει να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας σε έναν κόσμο που αλλάζει, υπογράμμισε στην εισήγησή του στο συνέδριο του του Economist ο αντιπρόεδρος και γενικός Διευθυντής, Europe & Global Telco Accounts,  της Lenovo Mobile Business Group Αντώνης Μπαρούνας. Εκτίμησε ότι η περίοδος 2019-20 θα είναι η πιο σημαντική για την τεχνολογία, με πρωταγωνιστή το 5G, στο οποίο και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση. Εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να είναι μέσα στις χώρες που θα πρωτοπορήσουν σε αυτήν την τεχνολογία. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά 5G εφαρμογές που είναι σημαντικές όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ταχύτατου downloading, την αυτόματη οδήγηση, τη ρομποτική χειρουργική αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.


Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Εθνική Ασφαλιστική
Σε τρεις κύριους τομείς στους οποίους η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει τη δημόσια αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αναπλ. γενικός διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής Ηρακλής Δασκαλόπουλος, και συγκεκριμένα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την ασφάλιση υγείας και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.Επικεντρώθηκε στον πρώτο τομέα, τον τομέα της συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας το πολύ υψηλό κόστος των συντάξεων στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Υπογράμμισε ότι εντός του σημερινού διανεμητικού συστήματος δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο αύξησης κόστους – μείωσης παροχών – αύξησης εισφορών, καθώς ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων μειώνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται.  Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και το συνταξιοδοτικό σύστημα να μεταβληθεί σε μοχλό ανάπτυξης αρκεί να ενισχυθεί με πυλώνες ασφάλισης που θα λειτουργούν κεφαλαιοποιητικά, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έναν υποχρεωτικό δεύτερο πυλώνα επικουρικής ασφάλισης και έναν προαιρετικό τρίτο πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος μπορεί να ενισχυθεί με φορολογικά κίνητρα. Τέλος, υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο σύστημα θα αυξήσει την αποταμίευση και τη δημιουργία αποθεμάτων, που μεταφράζονται σε επενδύσεις και ανέφερε ότι η εφαρμογή των κατάλληλων μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατ΄ έτος μεταξύ 4,7 δις ευρώ και 8 δις ευρώ για τα επόμενα 40 έτη.

 

Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
Το μοντέλο με το οποίο αναπτυσσόταν η χώρα μέχρι το 2010 κατέρρευσε, υπογράμμισε στην εισήγηση που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist ο πρύτανης και καθηγητής διεθνών επιχειρηματικών σχέσεων του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, και τόνισε ότι μόνο οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη. Επεσήμανε την ανάγκη εξωστρέφειας και επικέντρωσης στη διεθνή αγορά και συγκεκριμένα την ανάγκη να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ελκυστικά για την παγκόσμια αγορά. Επέμεινε στο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία αλλά και την ενσυναίσθηση και την αποδοχή του ρίσκου και της πιθανότητας αποτυχίας. Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει κυρίως πολλές πληροφορίες, τόνισε, οι οποίες δεν συνιστούν όμως κατ’ ανάγκην γνώση. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να συνδυαστεί με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, υπογράμμισε ο κ. Αξαρλόγλου. 

Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
Για πρώτη φορά στην ιστορία φτιάχνουμε σε όλον τον πλανήτη δίκτυα που μπορούν να στηρίξουν την ψηφιακή εμπειρία όλων των πολιτών, τόνισε στο συνέδριο του Economist o γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, ενώ χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ανέφερε ότι το κράτος καθυστερεί σε αυτόν τον τομέα και ότι από τον πολύ μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας πολύ λίγες διαθέτουν «χάρτη» ψηφιακής μεταμόρφωσης. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω των ηλεκτρονικών αγορών των επισκεπτών στη χώρα μας, να γνωρίζουμε τις προτιμήσεις τους, κι έτσι να διαμορφώσουμε πολιτική για να τους καλύψουμε. Αναφέρθηκε, τέλος, στη δυνατότητα να κάνουμε άλματα ως κοινωνία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ επεσήμανε ότι για τα νέα δίκτυα που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στη χώρα μας χρειάζεται και ανάλογη νομοθεσία, καθώς και ότι θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και νέων μυαλών.


23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση
Europe: Leaving indecisiveness behind?
16-17 Ιουλίου 2019, Grand Resort Lagonissi Athens

Η ατζέντα της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης μέσα στο νέο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνει η ταυτόχρονη «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της εφετινής 23ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχουν προσκληθεί να μετάσχουν, ενώ το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου θα συμπληρώσουν αναλύσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας σε τομείς όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, το επιχειρηματικό και επενδυτικόπεριβάλλον, οι ευκαιρίες για τους νέους στην Ελλάδα, τα στερεότυπα σε σχέση με την κρίση, ο τουρισμός και ηενέργεια.

Μεταξύ άλλων, στο συνέδριο συμμετέχουν:
- Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών
- Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
- Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας
- Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού
- Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
- Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
- Nikola Dimitrov, υπουργός Εξωτερικών, Βόρεια Μακεδονία
- Matteo Renzi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
- Helle Thorning-Schmidt, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας
- Victoria Nuland, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
- Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM
- Hans Vijlbrief, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup
- Γιώργος Χουλιαράκης, τ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών
- Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Peter Dohlman, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα
- Nicola Giammarioli, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, ESM
- Ευάγγελος Αποστολάκης, τ. υπουργός Εθνικής Άμυνας
- Γιώργος Κατρούγκαλος, τ. υπουργός Εξωτερικών
- Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
- Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Navios Group
- Pierre Vergerio, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization,
  Edison, διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon

Αναλυτικό πρόγραμμα συνεδρίου:  www.hazliseconomist.com / www.greece2019.economist.com 

Platinum sponsors: National Bank of Greece, NBG Factors, NBG Securities, Ethniki Insurance, Public Power Corporation of Greece (PPC), IGI Poseidon, Hellenic Petroleum, Gold sponsors: Henley & Partners, Ellaktor Group, Panhellenic Union of Pharmaceutical Industry (PEF), CFA Society Greece, Public Gas Corporation (DEPA), Edison, ELPEDISON, Silver sponsors: British American Tobacco Hellas, MYTILINEOS, Sardelas Petsa law firm, Astir, DLA Piper, Pobuca,Trans Adriatic Pipeline (TAP), Bronze sponsors: LAMDA Development, Thessaloniki Port Authority, DIS, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA), Hellenic Post (ELTA), Aktina Travel Group, with the support of the Greek National Tourism Organisation (GNTO), Academic partner: Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Telecommunications provider: WIND, Official Airline carrier: Aegean Airlines, Communication sponsors: SKAI, Kathimerini, Logistics supplier: DHL Express, Contributors: HEDNO (Hellenic Electricity Distribution Network Operator),ADMIE (Independent Power Transmission Operator), Chivas Regal, Hanikian Law Firm, Fisikon, Vikos, ARTECNIKO, Wine sponsor: Greek Wine Cellars

 

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn