Δημοσίευση: 3 / 3 / 2019
Παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα συζήτησαν οι Dr. Rolf Strauch, οικονομολόγος από το Λουξεμβούργο, ο κ. Νικόλαος Καραμούζης Πρόεδρος του ΔΣ στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο κ. Τίμος Χριστοδούλου πρώην Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και ο Antonio Carrascosa, Διευθυντής Σχεδιασμού και Αποφάσεων του Συμβουλίου Ενιαίας Εξυγίανσης Τραπεζών.

Από τα δεξιά προς τα αριστερά ο Dr. Rolf Strauch, οικονομολόγος από το Λουξεμβούργο, ο κ. Νικόλαος Καραμούζης Πρόεδρος του ΔΣ στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο κ. Τίμος Χριστοδούλου πρώην Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Antonio Carrascosa, Διευθυντής Σχεδιασμού και Αποφάσεων του Συμβουλίου Ενιαίας Εξυγίανσης Τραπεζών και ο συντονιστής της συζήτησης ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς
O Dr. Rolf Strauch υποστήριξε πως «υπάρχει πιθανότητα να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ» και πως το  μεγάλο άλμα για την τραπεζική ένωση έχει γίνει».

Ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε  πως «η ενοποίηση στην Ευρώπη θα γίνει μέσω της τεχνολογίας. Οι ξένες τράπεζες θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Έλληνες μέσω  διαδικτύου. Η τεχνολογία αλλάζει τον τραπεζικό τομέα. Ακόμα και στην Ελλάδα παρά την αβεβαιότητα, ο αριθμός των συναλλαγών που γίνονται στο κατάστημα έχει πέσει. Οι τράπεζες πρέπει να ξανασκεφτούν το μοντέλο εξυπηρέτησης πολιτών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι η χαμηλή κερδοφορία. Η πρόκληση για τις τράπεζες εκτός από την ανάπτυξη, είναι ο ανταγωνισμός . Στην Ευρώπη το 75% της χρηματικής διαμεσολάβησης γίνεται μέσω των τραπεζών. Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 22%.»

Ο Antonio Carrascosa, έθιξε το ζήτημα της εξυγίανσης των τραπεζών. «Βρισκόμαστε σε μια χώρα που υπήρξε πρόβλημα χρηματοπιστωτική σταθερότητας.  Το κριτήριο για να επιλέξουμε  αν θα κάνουμε εκκαθάριση ή εξυγίανση είναι η οικονομική σταθερότητα.  Αν υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος, τότε η εξυγίανση είναι καλή για το δημόσιο συμφέρον. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι το σημείο κλειδί για να αποφασίσουμε εάν θα εξυγιάνουμε ή όχι για τράπεζα. Για να βελτιώσουμε τη δυνατότητα εξυγίανσης αναζητούμε κάποιον να επωμιστεί το βάρος»

Ο κ. Τίμος Χριστοδούλου – ορμώμενος από την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα, έθιξε τον αναπτυξιακό ρόλο της FED σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ.  «Η εντολή που έχει η FED είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά στην Ευρώπη δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να αλλάξει η εντολή της ΕΚΤ» .

Από τη μεριά του ο  Δρ Rolf Strauch  σχολίασε πως  υπάρχουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία για πολιτικούς σκοπούς» ανέφερε ο, οικονομολόγος από το Λουξεμβούργο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, Καθηγητής στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

www.delphiforum.gr

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn