Δημοσίευση: 3 / 3 / 2019
Άμυνα & Οικονομία
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης είπε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι σε ένα άκρως απαιτητικό και ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον.

Ξεκινώντας από τα δεξιά είναι ο Dr. Spyros Economides, Associate Professor, London School of Economics & Deputy Director, Hellenic Observatory, UΚ, ο κ. Αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, General Director GDDIA, ο δημοσιογράφος και συντονιστής της συζήτησης, κ. Άγγελος Αθανασόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο κ. Dennys Plessas, Vice President Business Development Initiatives Lockheed Martin Aeronautics/International, ο κ. Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής της ΝΔ και στο βήμα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης
Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλές προκλήσεις, με γνώμονα πάντα τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας της περιοχής και της συνεργασίας της με τις γειτονικές χώρες. Στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι να διατηρήσει γέφυρες διαλόγου με τις χώρες της περιοχής. 

Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι έχουμε έναν «δύσκολο γείτονα που κάνει πολλές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο» και ότι το Υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξομαλύνει τις ενέργειες αυτές και να αποφεύγει τις εντάσεις.  Δήλωσε μάλιστα ότι σύντομα θα διεξαχθεί συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών.Η Αμυντική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στην προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας, την ικανοποίηση εθνικών συμφερόντων, την ενίσχυση της ασφάλειας και την εξωστρέφεια.  «Η Ελλάδα προσπαθεί να προασπιστείτα συμφέροντά της μέσα από έναν άξονα ισχυρών συνεργασιών, με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν συν-εκπαίδευση με γειτονικά κράτη (Αίγυπτος, Μαρόκο, Βαλκάνια, Κύπρος κ.α.)», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση της σταθερότητας της περιοχής και τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.  «Επιδιώκουμε να γίνουμε ο κύριος εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο Υπουργός.

Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την αμυντική βιομηχανία και για το λόγο αυτό προωθούμε την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα αναζωογονήσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. 

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην στενή σχέση των ενόπλων δυνάμεων με την κοινωνία και τη στήριξή της, μέσω της συμβολής τους στη δασοπυρόσβεση, τις αερο-διακομιδές, την υποστήριξη του λιμενικού σώματος σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, αλλά και στην κατασκευή δομών φιλοξενίας προσφύγων, κ.α.

«Μία συνετή, συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ασφάλεια της περιοχής θα μας βοηθήσει να προβάλουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας και τον σημαντικό σταθεροποιητικό μας ρόλο στην περιοχή», είπε κλείνοντας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιώτης Ρήγας επικεντρώθηκε στους δύο αλληλένδετους πυλώνες των σύγχρονων κρατών, και της Ελλάδας φυσικά, την οικονομία και την άμυνα. 

Για την αποφυγή στρεβλώσεων, τόνισε ο κ. Ρήγας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι στρατιωτικές δομές να μην καθορίζουν αλλά να υπηρετούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα.  Με αυτό τον τρόπο ευνοούν την οικονομία και την ανάπτυξη των χωρών.  «Η Ασφάλεια και η Δημοκρατία δεν είναι αντίθετες έννοιες αλλά αντίθετα η μία υπηρετεί την άλλη», σημείωσε.

Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας που με τη σειρά της προωθείτην ευημερία στη χώρα με την ανάπτυξη της εξειδίκευσης, τη σύζευξη ειδικοτήτων, τη διακλαδικότητα των ενόπλεων δυνάμεων. «Ζητούμενο συνεπώς είναι η εγχώρια συμμετοχή (ιδιωτική ή δημόσια) στην κάλυψη των αναγκών της χώρας. Ευελπιστούμε να κάνουμε την Ελλάδα μία παραγωγική δύναμη με προοπτικές ανάπτυξης που θα επιβιώσει (μέσα από κοινοπραξίες ελληνικών εταιριών), ώστε να γίνει μία ανταγωνιστική βιομηχανία που θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Ο κ. Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής της ΝΔ, ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας είναι κακή.  Η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα πίσω τεχνολογικά.  «Πώς μπορούν το Υπουργείο Άμυνας και οι αμυντικές βιομηχανίες να γίνουν κομμάτι ανάπτυξης της οικονομίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.  «Με την επανασύσταση του κλάδου», συμπλήρωσε.

Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα, είπε ο κ. Κικίλιας, είναι από ένα μακρόπνοο όραμα/πρόγραμμα, με γνώμονα τις συνέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, με την συναίνεση όλων των κομμάτων έτσι ώστε να έχει διάρκεια και σύνδεση του προγράμματος με την πραγματική οικονομία.  Αυτό θα οδηγήσει στην θωράκιση της χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τέλος κερδών για την πραγματική οικονομία.

Ο Αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, General Director GDDIA, τόνισε ότι η άμυνα της χώρας είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση όμως σίγουρα η αποτροπή κρίσεων είναι μόνο ένα κλάσμα του κόστους σε περίπτωση πολέμου.  Αυτό που προέχει στη χώρα είναι η εδραίωση φορέων για συνέργειες με το Υπουργείο Άμυνας και τις αμυντικές βιομηχανίες .  «Η ευρύτερη εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας θα μειώσει τις κρατικές αμυντικές δαπάνες και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η εκπόνηση ενός μακρόχρονου αμυντικού σχεδιασμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο «απογαλακτισμός» του κλάδου από κράτος με την εν μέρει ιδιωτικοποίηση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, με την αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και την συνεργατική σχέση οικονομίας και άμυνας», τόνισε.

Ο κ. Dennys Plessas, Vice President Business Development Initiatives Lockheed Martin Aeronautics / International σημείωσε ότι η αμυντική βιομηχανία είναι ένας μοχλός της οικονομικής ζωής.  Η έρευνα της αμυντικής βιομηχανίας βοηθά στην αεροναυπηγική και στην τεχνολογία.  Παραθέτοντας στοιχεία, ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 2,500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες μαζί με τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου, έχουν δημιουργήσει πάνω από 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες θέσεις εργασίες και έχουν ετήσιο τζίρο 100 δισεκατομμύρια ευρώ.  Τα αντίστοιχα νούμερα στις ΗΠΑ είναι να απασχολούνται στον κλάδο 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, 250 χιλιάδες από αυτούς μόνο στο σχεδιασμό και υλοποίηση οπλικών συστημάτων, και ο κλάδος να αποτελεί το 1,8-2% του ΑΕΠ της χώρας.

«Η σύγχρονη αμυντική βιομηχανία είναι ένα σημαντικό διπλωματικό όπλο», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Ο Dr. Spyros Economides, Associate Professor, London School of Economics & Deputy Director, Hellenic Observatory, UΚ είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται-λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην Ευρώπη - σε ένα μοναδικά αναπτυσσόμενο χώρο. Η επένδυση τόσο στην άμυνα όσο και στην οικονομία δημιουργούν θέσεις εργασίας, συνέργειες και βοηθούν τις σχέσεις των χωρών μεταξύ τους. Η Ελλάδα συμμετέχει σε πολλά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και καλό θα ήταν να εξετάσει και την προοπτική που μπορεί να της προσφέρει  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. «Το Ταμείο προσφέρει κονδύλια σε χώρες όπως η Ελλάδα και δίνει κίνητρα για ανάπτυξη τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό φυσικά δημιουργεί συνέργειες, θέσεις εργασίας, συμμάχους-εταιρίες και γενικά μία γενικότερη διάσταση στην αμυντική βιομηχανία που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος, Διπλωματικός Συντάκτης «Το Βημα» και «Τα Νέα».

www.delphiforum.gr

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn