Δημοσίευση: 3 / 3 / 2019
Δημήτρης Τζώρτζης : Στόχος μας να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ μας
Το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο μετάβασης, πολύ καθαρότερο από άλλες πηγές ενέργειας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί την απόλυτα καθαρή ενέργεια, υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης CEO της ΔΕΠΑ (Ελλάδα).

Στα αριστερά βλέπουμε τον κ. Δημήτρη Τζώρτζη, CEO της ΔΕΠΑ (Ελλάδα) και στα δεξιά τον κ. Χάρη Φλουδόπουλο, δημοσιογράφο στο Capital.gr, Ελλάδα
«Ο στόχος του εθνικού σχεδίου είναι ο διπλασιασμός τουλάχιστον της εγκατεστημένης ισχύος» δήλωσε. Αναφερόμενος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εξήγησε ότι το πρόβλημα με αυτές είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για το μέγεθος της παραγωγής τους. «Πρέπει να υπάρχουν μονάδες εφεδρείας, σημείο στο οποίο αναλαμβάνει έναν κάποιο ρόλο το φυσικό αέριο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ως ΔΕΠΑ είναι προφανές ότι πρεσβεύουμε την άποψη ότι πρέπει να μεταβούμε στην καθαρή ενέργεια. Εξήγησε μάλιστα ότι θα πρέπει να διαθέτουμε έξυπνα δίκτυα, να ξέρουμε πού να αποθηκεύσουμε την πλεονάζουσα ενέργεια. «Είμαστε η τελευταία γενιά που θα καίει θερμίδες, όπως ακριβώς οι πρόγονοί μας τα ξύλα» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η επόμενη γενικά ενέργειας είναι το υδρογόνο.

Αναφορικά με το ρόλο της ΔΕΠΑ στη διαδικασία της απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ο ίδιος εξήγησε ότι η αγορά είναι πλέον απελευθερωμένη συνολικά και ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος χρήσης των τριών δεξαμενών (πύλες αερίου) που υπάρχουν στη χώρα (Σιδηρόκαστρο, Κήποι, Ρεβυθούσα). Εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί σημαντικά από το 2021 και μετά λόγω του αγωγού φυσικού αερίου ενώ θα συμμετέχουμε πλέον και στο ανάλογο χρηματιστήριο της Ιταλίας.

«Χθες το βράδυ κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στις 7 Μαρτίου και μας δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών να ολοκληρώσουμε τον διαχωρισμό της εταιρείας» εξήγησε ο κ. Τζώρτζης. «Θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να δημιουργηθούν δύο εταιρείες με τη μία να ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι και την άλλη με τις υποδομές» περιέγραψε τονίζοντας ότι τρέχει το σχετικό business planμε μεγάλη ταχύτητα.

Το LNG κυριαρχεί, υποστήριξε καθώς δίνει άλλες δυνατότητες και οι τιμές είναι χαμηλές από το αέριο του αγωγού. «Η στρατηγική μας είναι να διατηρήσουμε τις εταιρείες μας χωρίς να παρακωλύουμε την περιοχή, να προσφέρουμε εναλλακτικά μοντέλα σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου και να δουλέψουμε με γνώμονα την επόμενη γενικά καυσίμου που είναι το υδρογόνο», σημείωσε.

 

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,ή τη σελίδα στο FB https://www.facebook.com/delphiforum.

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn