Δημοσίευση: 3 / 3 / 2019
Πώς το FinTech αναδιαμορφώνει τον τραπεζικό κλάδο;
Στην εισαγωγή του, ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής, έκανε λόγο για μια θεματολογία «που έρχεται από το μέλλον», ενώ εξέφρασε την διαπίστωση ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις εγχώριες τράπεζες που δεν μπόρεσαν να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες.

Από τα δεξιά είναι ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Paolo Sironi, IBM Industry Academy και ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο κ. Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ εξήγησε ότι οι FinTech είναι ουσιαστικά ένας κλάδος παροχής καινοτόμων υπηρεσιών που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής στον τραπεζικό τομέα. Σχολίασε ότι πρόκειται για «πελατοκεντρικές υπηρεσίες» ενώ παρουσίασε κάποια πετυχημένα παραδείγματα FinTech διεθνώς. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι λόγοι που αναπτύσσονται είναι κυρίως τεχνολογικοί αλλά συνδέονται επίσης και με την ανατρεπτική ψηφιακή συμπεριφορά της νέας γενιάς που άλλαξε γρήγορα τις ανάγκες της αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι μία FinTech, όρος που προκύπτει από τις αγγλικές λέξεις για την οικονομία και την τεχνολογία. Τόνισε ότι υπάρχουν καλές FinTech που με επιτυχία συμπληρώνουν και ενισχύουν τις τράπεζες, αλλά υπάρχουν και κακές που απέτυχαν και εξαφανίστηκαν γρήγορα. «Με μία FinTech ο πελάτης δεν μπορεί να συνομιλήσει με την τράπεζα, δεν υπάρχει διαπροσωπική επαφή», σχολίασε. Παράλληλα, παρουσίασε το πλούσιο έργο της Τράπεζας Πειραιώς που έχει κάνει αξιοποιώντας την τεχνολογία και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της.

Για την ανάγκη η μορφή αυτή της επιχειρηματικότητας να είναι ανθρώπινη για να κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου, μίλησε ο κ. Paolo Sironi, IBM IndustryAcademy. Έκανε λόγο για «συμβουλευτική πλατφόρμα» που λειτουργεί συμπληρωματικά στον τραπεζικό τομέα, αφού καμία εφαρμογή από μόνη της δεν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. «Η τεχνολογία βοηθάει τα πιστωτικά ιδρύματα μόνο αν αξιοποιηθεί ο ανθρώπινος παράγοντας», τόνισε ενώ έφερε σαν παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας Amazon.

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,

 

Για το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή στο Delphi Economic Forum επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.delphiforum.gr ή τη σελίδα στο FB https://www.facebook.com/delphiforum.

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn