Δημοσίευση: 3 / 3 / 2019
Ο αντίκτυπος του Brexit
«Η Βρετανία θα είναι σίγουρα σε χειρότερη κατάσταση εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Charles Ries, Αντιπρόεδρος του Rand Corporation, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου του SKAI, Απόστολου Μαγγηριάδη.

Δεξιά ο κ. Charles Ries, Αντιπρόεδρος του Rand Corporation και στα αριστερά ο κ. Απόστολος Μαγγηριάδης, δημοσιογράφος του SKAI
Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν τελικά η Βρετανία αποχωρήσει στο τέλος του μήνα χωρίς συμφωνία καθώς «δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το σύστημα του ελεύθερου εμπορίου για τη χώρα, χωρίς δασμούς. Ήδη πολλές εταιρείες φεύγουν». Ο Charles Ries υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα στη Βρετανία είναι σχετικά απρόβλεπτη και αν εν τω μεταξύ δεν ζητηθεί η παράταση του Άρθρου 50, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στα τέλη του μήνα. «Έξοδος χωρίς συμφωνία είναι το χειρότερο σενάριο για Λονδίνο και Βρυξέλλες, είναι όμως ακόμα χειρότερο για την Ιρλανδία», τόνισε ο Charles Ries. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι είναι πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όχι όμως το πιθανότερο σενάριο και τόνισε ότι «προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας θα πρέπει να είναι να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για όσο γίνεται πιο ελεύθερο εμπόριο».

Στην περίπτωση της άτακτης εξόδου στις 30 Μαρτίου, θα πρέπει από την 1ηΑπριλίου, οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ και τι σημαίνει το Βrexitγια την Ουάσιγκτον, ο κ. Ries, τόνισε ότι η Βρετανία εκτός ΕΕ – ειδικά χωρίς συμφωνία – είναι το χειρότερο σενάριο για την Ουάσιγκτον. No-dealΒrexitσημαίνει σημαντικό κόστος για τους επενδυτές, όμως, όπως είπε, το πιο δύσκολο θα είναι η ασφάλεια. Σε περίπτωση άτακτης εξόδου, θα υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα αστυνομικά εντάλματα, τις εκδόσεις υπόπτων, την ανταλλαγή στοιχείων κτλ.

Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι εκείνο που οδήγησε τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν τον Τραμπ, οδήγησεκαι τους Βρετανούς πολίτες να ψηφίσουν Βrexit.

Κατέληξε τονίζοντας ότι η Βρετανία ήταν πάντα ευνοημένη από την ΕΕ και πάντα έπαιρνε περισσότερα, οπότε «πραγματικά είναι άξιο απορίας γιατί οι Βρετανοί πολίτες ποτέ δεν κατάλαβαν ότι στην πραγματικότητα έχουν ανάγκη τις άλλες 27 χώρες».

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,

www.delphiforum.gr

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn