Δημοσίευση: 1 / 3 / 2019
Κυπριακή ΑΟΖ: 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια φ.α. στο «τεμάχιο 10»
Θετικά είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία ExxonMobil.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

 
Ενσωματωμένο βίντεο
Georgios Lakkotrypis
 
@GLakkotrypis
 
 

@ExxonMobil & @QatarPetroleum make a world-class discovery offshore at . A high-quality reservoir 5-8 TCF of is added to the country’s reserves and demonstrates the emergence of the Republic‘s as an alternative indigenous source of supply to the .

 
185 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 
 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φ.α., όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στο κοίτασμα του «τεμαχίου 10» σε βάθος 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε βάθος νερού 2.063 μέτρων

WWW.MCIT.GOV.CY
 

«Με βάση την προκαταρκτική ερμηνεία των δεδομένων η ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα απόθεμα φυσικού αερίου ύψους περίπου 5 τρισ. έως 8 τρισ. κυβικών ποδιών. Θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση τους επόμενους μήνες για τον καλύτερο προσδιορισμό του δυναμικού των πόρων», επεσήμανε η ExxonMobil.

Από την πλευρά του ο Στιβ Γκρίνλι, πρόεδρος της ExxonMobil Exploration Company, σημείωσε πως «αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας που αποτελεί αιχμή».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε από αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τρίσταν Άσπρεϊ, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Επισημαίνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ότι τα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο «τεμάχιο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ, θα είναι καταλυτικά για την θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε επίσης ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί και σε αδειοδοτημένα και μη αδειοδοτημένα ακόμα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας πως εάν η Τουρκία ξεκινήσει γεώτρηση, όπως απειλούσε, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη, θα είναι εισβολή.

«Είμαστε σε εγρήγορση, υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και εδώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλάμε για την μειοψηφία του ενός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προδρόμου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Philenews

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn