Δημοσίευση: 1 / 3 / 2019
Οι Προοπτικές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
Η δυναμική που διαθέτει η υπό ίδρυση ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο το 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, που διεξάγεται από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα. Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο για την ίδρυσή της, τέθηκε, χθες, σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή την Άνοιξη. «Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, η χάραξη της κατεύθυνσης της ανάπτυξης αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης, της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Δραγασάκης. Πρόσθεσε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει πόρους ύψους 5 δισ. ευρώ που θα διοχετευτούν στην οικονομία και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί παράρτημά της στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων και επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Τόνισε ότι η αναπτυξιακή τράπεζα θα λειτουργεί ως φορέας για την χρηματοδότηση νέων παραγωγικών μοντέλων και θα λειτουργεί σαν πρεσβευτής της Ελλάδας στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων. Θα υιοθετεί πλήρως τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της λογοδοσίας, ενώ θα λειτουργεί βάσει κριτηρίων αποδοτικότητας.

Ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Christophe Chantepy, ανέφερε ότι η αναπτυξιακή τράπεζα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 85% του εγχώριου επιχειρείν. Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από εμπορικές τράπεζες και η πραγματικότητα αυτή οδήγησε τη Γαλλία στην ίδρυση της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας BpiFrance. Κύρια πρόκληση της Eλληνικής Aναπτυξιακής Tράπεζας είναι η αναχαίτιση του brain drain. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα αξιόλογο οικοσύστημα τεχνολογίας, αλλά οι σχέσεις του με το εγχώριο οικοσύστημα δεν ήταν αρκετά στενές και με στόχο τη σύσφιξή τους, δημιουργήθηκε το δίκτυο Mazinnov, τόνισε.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Αντώνης Γεωργακάκης, σημείωσε πως η αναπτυξιακή τράπεζα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τα τραπεζικά προϊόντα να χορηγούνται σε συνεργασία και διαμέσου των ελληνικών εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Eλληνική Aναπτυξιακή Tράπεζα είναι ήδη παρούσα, καθώς, ήδη, έχουν διατεθεί, μέσω χορηγήσεων, κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιρειών. Ακόμη, έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ τον επόμενο μήνα ξεκινάει το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων, ύψους 1 δισ.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής, Έρευνας & Ανάπτυξης της BpiFRANCE, κ. Pascal Lagarde σημείωσε ότι η Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα παρείχε τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση. «Είναι πολύ σημαντικό να μοιραστούμε την εμπειρία μας και νομίζουμε ότι στην Ευρώπη είναι σημαντικό να υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις ΜμΕ της Γαλλίας» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η αναπτυξιακή τράπεζα να διαθέτει ξεκάθαρη αποστολή, να απευθύνεται στις ανάγκες της αγοράς, να καλύπτει τα κενά της, να υπηρετεί τις αρχές της βιωσιμότητας και να υιοθετεί τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του SRSS στην Αθήνα, κ. Γιάννης Χατζηγιάννης, σημείωσε ότι η υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκε το 2015 με στόχο την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι ένα από ένα από τα σημαντικότερα έργα που υποστηρίζει η υπηρεσία είναι η ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ

Το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Η ετήσια συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου- 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, με στόχο να καταγράψει τις παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους και να σκιαγραφήσει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στόχων και δράσεων για τους φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα επικεντρωθεί επίσης, στην ανάγκη της Ελλάδας για δομικές μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη στρατηγικών, που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης.

Έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τρείς Ευρωπαίοι Επίτροποι, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και άλλοι επιφανής καθηγητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών» η οποία ιδρύθηκε το 2016.

Στόχος του Φόρουμ είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για έναν ειλικρινή, αποδοτικό διάλογο, ο οποίος θα ενεργοποιήσει το διανοητικό κεφάλαιο εντός και εκτός της χώρας, θα μετατρέψει την γνώση σε καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Μέλη και υποστηρικτές του φόρουμ είναι εταιρείες, οργανισμοί και φορείς, που συμμερίζονται το όραμα και τους στόχους του.

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn