Δημοσίευση: 4 / 12 / 2018
Το Κατάρ θα αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο του 2019
Το Κράτος του Κατάρ, ένα κυρίαρχο πετρελαιοπαραγωγικό αραβικό εμιράτο, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι θα αποσυρθεί από τον OPEC.

Η ανακοίνωση, η οποία έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο του OPEC, έγινε από τον Saad Sherida Al-Kaabi, τον υπουργό Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο OPEC έχει ενημερωθεί για την απόφαση της χώρας του.

"Η απόφαση για αποχώρηση αντανακλά την επιθυμία του Κατάρ να επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε σχέδια για την ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου από τα 77 εκατ. τόνους ετησίως, στους 110 εκατ. τόνους στα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Al-Kaabi.

Η απόφαση έρχεται καθώς ο OPEC προετοιμάζεται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα για να επανεξετάσει την παραγωγή του και λίγο αφότου η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους για τη διαχείριση της παραγωγής, έτσι ώστε να ισορροπήσει η πετρελαϊκή αγορά.

Η αποχώρηση του Κατάρ από την παραγωγή του Οργανισμού θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εμιράτο ίσως αυξήσει την παραγωγή του μετά από την αποχώρησή του από τον OPEC, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για στήριξη των τιμών.

Το Κατάρ είναι ο 11ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC, αντλώντας 610.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο.

Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. "Η έξοδος από τον OPEC δεν θα επηρεάσει τον Οργανισμό", ανέφερε ο Al-Kaabi, ο οποίος βλέπει τις τιμές του πετρελαίου μεταξύ 70-80 δολάρια το βαρέλι.

Το brent περιόρισε ελαφρώς την άνοδό του μετά από την ανακοίνωση, συνεχίζοντας ωστόσο να καταγράφει άνοδο 4,7% στα 62,28 δολάρια το βαρέλι.

Υψηλότερα κατά 4,73% διαμορφώνεται το συμβόλαιο του WTI, στα 53,33 δολάρια το βαρέλι.

capital.gr

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn