Δημοσίευση: 7 / 11 / 2018
Παναγιώτης Τσάκος: «Θα περισσέψουν ελάχιστοι Έλληνες ναυτικοί και αυτοί για τις ανάγκες της ακτοπλοΐας»
Ένας καπετάνιος που ηγείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες ενός από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς Ομίλους, παγκοσμίως, ο Παναγιώτης Τσάκος, έχει σημάνει συναγερμό εδώ και πολύ καιρό για τον κίνδυνο της «εξαφάνισης» των Ελλήνων ναυτικών και της τεχνογνωσίας τους, που θα συμπαρασύρει την ελληνική ναυτιλία σ τα βάθη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας

«Πολύ φοβάμαι ότι τα χρόνια που περνάνε θα περισσέψουν ελάχιστοι μόνο Έλληνες ναυτικοί και αυτοί για τις ανάγκες της ακτοπλοΐας», επεσήμανε πριν από λίγες ημέρες στη διάρκεια της εκδήλωσης των βραβείων AMVER όπου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.

«Όταν εγώ πήγα στη θάλασσα, τη δεκαετία του ΄50 είχαμε λιγότερα από 1.000 πλοία και 140.000 Έλληνες ναυτικούς. Σήμερα με 4.500 πλοία έχουμε λιγότερους από 15.000 και οι μισοί είναι στην ακτοπλοΐα. 1.000 έλληνες ναυτικοί παίρνουν σύνταξη κάθε χρόνο. 1.200 δόκιμοι μπαίνουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αποφοιτούν οι μισοί και από τους μισούς τα 2/3 σταδιοδρομούν. Και όμως υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που εκπροσωπούν τους φορείς και οι οποίοι λένε ότι υπάρχουν ...άνεργοι ναυτικοί» και προσέθεσε:

«Αναλογιστείτε τις ευθύνες μας και καταμετρήστε να δείτε πόσα λίγα είναι αυτά που κάνουμε όλοι μας για την κληρονομιά και το μεγαλείο που λέγεται η ναυτιλία των Ελλήνων με μία ιστορία 10.000 ετών. Αναλογιστείτε το και τότε ίσως να σκεφτούμε όλοι ότι θα πρέπει στα σοβαρά να ασχοληθούμε και να πάψουμε να πιστεύουμε την ουτοπία, εμείς οι καραβοκύρηδες, ότι έχουμε βρει την απάντηση και θα συνεχίσουμε πότε με τους ξένους πότε με τους δικούς μας, πότε με τα φανερά πότε με τα κρυφά. Αυτό ξεχάστε το. Αν θέλετε πραγματικά να μεταλαμπαδεύσετε το DNA που πραγματικά διατηρούμε ακόμα εις τις επόμενες γενιές να στραφούμε στη νεολαία μας.»

του Μηνά Τσαμόπουλου

newmoney.gr

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn