Δημοσίευση: 22 / 12 / 2015
Η ελληνική ναυτιλία, διαχρονικά υποστηρίζει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει, το Λιμενικό Σώμα
Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, των Γενικών Γραμματέων, κ.κ. Ιωάννη Θεοτοκά, Αθανασίου Χριστόπουλου και Ιωάννη Γιαννέλλη, του Βουλευτή Αθηνών της Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Αθανασόπουλου Αθανάσιου, του Β΄ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Πατρινού Νικολάου καθώς και αξιωματικών και στελεχών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 10/12 τελετή απόδοσης σε ενέργεια του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ/Λ.Σ. 050) στον αίθριο χώρο του Υπουργείου.

Κατά την διάρκεια της τελετής ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στους κυρίους Παναγιώτη και Θανάση Λασκαρίδη για την ευγενική δωρεά τους για την πλήρη επισκευή-συντήρηση και ενεργοποίηση του ΠΑΘ/Λ.Σ. 050.

Στη συνέχεια η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ. συνοδεία της οικογένειας Λασκαρίδη και των προσκεκλημένων μετέβη στο ΠΑΘ 050, επί του οποίου, πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στην πλώρη του πλοίου με την αναγραφή των ονομάτων των δωρητών.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης πρόεδρος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, ο Αρχηγός Στόλου κ. Κωνσταντίνος Καραγεώργης,ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης,ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Γράτσος, και εκπρόσωποι της Ναυτιλιακής Κοινότητας.

Ακολουθούν συνημμένα τα πλήρη κείμενα των ομιλιών του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και του κ. Π. Λασκαρίδη.

Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γνωρίζετε όλοι σε πόσο δύσκολες συνθήκες προσπαθεί η Ελληνική Πολιτεία και ο ελληνικός λαός να αντεπεξέλθει σε τεράστιες προκλήσεις οικονομικές, κοινωνικές, γεωστρατηγικές, γεωπολιτικές και κυρίως ανθρώπινες. Σε αυτή την κατεύθυνση αρετές και αρχές που θα τις έλεγα αρχέγονες, που έχουν σημαδέψει την πορεία της αρχαίας, αλλά και της σύγχρονης εθνικής ιστορίας, την ενότητα πολιτείας-λαού-κοινωνίας, την ενότητα σε κοινούς στόχους, είναι το σημείο τομής που δοκιμάζει πραγματικά κάθε στιγμή τη δυνατότητα μιας κοινωνίας να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις και να ανοίξει νέους δρόμους ανάτασης.

Η χώρα μας, ο λαός μας έχει περάσει από πολλές δοκιμασίες και αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς πολύ κρίσιμο και πολύ χρήσιμο για την πορεία μας. Μέσα από τις πιο μεγάλες δυσκολίες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναγέννηση, για τη νέα ανάταση, για τις νέες προοπτικές. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την πορεία που με πολύ άγχος βιώνει ο ελληνικός λαός διαμορφώνονται ταυτόχρονα, άλλοτε υπόγεια, άλλοτε υπαινικτικά, άλλοτε εμφανέστερα, όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, όλες εκείνες οι διεργασίες για τη νέα αναγέννηση, για τη νέα ανάταση της ελληνικής κοινωνίας.

Η σημερινή μέρα νομίζω ότι συμπυκνώνει πολυποίκιλα τέτοιους συμβολισμούς. Απ' τη μια έχουμε ένα πρωτοφανέρωτο γεγονός, την τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Η ιστορία της ανθρωπότητας, ίσως η πιο έγκυρη ιστορικά διεθνώς, είναι η ιστορία μετακίνησης πληθυσμών.

Στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, πολλές δεκαετίες, ίσως έναν αιώνα είχαμε να ζήσουμε ανάλογα συμβάντα. Από το 2ο εξάμηνο του 2014, βαθμιαία και γοργά από τις αρχές του 2015, αυτό που αναμενόταν και αυτό που πάρα πολλοί αναλυτές το είχαν εκτιμήσει και το είχαν προβλέψει, άρχισε να εξελίσσεται και από ένα σημείο και ύστερα, να αποκτά ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Οι μετακινήσεις των πληθυσμών και επί του προκειμένου, τα προσφυγικά ρεύματα κυρίως από τη Συρία δεν είναι απλώς ένα γεγονός. Είναι πράγματι μια τεράστια ανθρώπινη περιπέτεια, μια τεράστια ανθρώπινη εποποιία θα έλεγα, που δοκιμάζει τους πάντες αλλά δοκιμάζει πολλαπλά, όχι μόνο την αντοχή των κατακτήσεων της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως της Ευρώπης. Στις προηγούμενες δεκαετίες, μετά τους δύο οδυνηρούς παγκόσμιους πολέμους, οι μεγάλες κατακτήσεις των συμφωνιών και των συνθηκών για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους είναι από τις λίγες διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που, μέσα από τη λαίλαπα της τελευταίας εικοσαετίας του άκρατου ατομικισμού που επικρατεί διεθνώς, αντέχουν. Αυτές οι μεγάλες λοιπόν κατακτήσεις της ανθρωπότητας και κυρίως της Ευρώπης, σήμερα και με τη χώρα μας σε πρώτη γραμμή δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε.

Σε αυτές τις πραγματικότητες, το Λιμενικό Σώμα το έφερε έτσι η συγκυρία, έχει κληθεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η δύναμη της πρώτης γραμμής, είναι η δύναμη που όχι απλά και μόνο οργανώνει την εποπτεία των συνόρων, τον έλεγχο, την εκτέλεση των καθηκόντων του, που παραδοσιακά η Ελληνική πολιτεία έχει αναθέσει στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, την εποπτεία των συνόρων, τον έλεγχο στη θάλασσα, του οργανωμένου εγκλήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και πολλά άλλα υψηλής στόχευσης καθήκοντα και αποστολές, αλλά έχει ως δύναμη πρώτης γραμμής να ανταποκριθεί σε ένα τεράστιας σημασίας ανθρωπιστικό καθήκον, επί τη βάση των κανόνων και των νόμων του Ελληνικού Κράτους και των Διεθνών Συνθηκών και μέσα από αυτό να συγκροτήσει, να συγκρατήσει, να αναδείξει, να κατοχυρώσει και να εγγυηθεί μια παράμετρο που διαπερνά όλη την νομοθεσία, την πρακτική και τις συμβάσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.

Ξέρετε, η έρευνα – διάσωση έχει πράγματι πρώτιστη αποστολή την διάσωση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, αλλά μέσα από αυτό αποτυπώνεται ακόμα μια αποστολή που διαρκώς και με δυναμικό τρόπο σε εξελίσσεται σε τεράστιας γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας αποστολή . Είναι η ίδια η προστασία των θαλασσιών συνόρων. Είναι η ίδια η προστασία της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας. Είναι η έρευνα -διάσωση το πεδίο εκείνο που ίσως δεν το συναντά κανείς αλλού, που ενώνει την ύψιστη αποστολή του ανθρωπισμού, με την επίσης ύψιστη αποστολή του πατριωτισμού. Δεν είναι ποτέ εύκολο να συναντήσει κανείς τέτοιου είδους σύμπτωση στόχων, αξιών, υπηρέτησης αναγκαιοτήτων, τόσο σημαντικών, τόσο κρίσιμων και τόσο ευαίσθητων. Αυτή την αποστολή έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα πολύ πιο προχωρημένο όπως είπα, από ότι οι άλλες Υπηρεσίες και τα σώματα της ελληνικής πολιτείας.

Πιο μπροστά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πιο μπροστά και από την Ελληνική Αστυνομία, των οποίων ο ρόλος είναι επίσης αδιαμφισβήτητης σημασίας και εξαιρετικής κρισιμότητας και αναγκαιότητας. Αυτό δεν είναι μια διαπίστωση για να ευλογήσουμε τα γένια μας ή για να πούμε καλά λόγια για το Λιμενικό Σώμα. Είναι μια διαπίστωση αναγκαία κατά τη γνώμη μου για να κατανοήσουμε σε τι νέες προκλήσεις και σε τι νέα καθήκοντα εντελώς πρωτόγνωρα και αναβαθμισμένα καλείται να ανταποκριθεί το Λιμενικό Σώμα σε συνθήκες δύσκολες, σε συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις και αδυναμίες, σε συνθήκες διαρκώς όπως είπα μεταβαλλόμενες και με όχι εύκολους χειρισμούς.

Έχει λοιπόν το Λιμενικό Σώμα ένα επιχειρησιακό αλλά και ταυτόχρονα επιτελικό ρόλο να εκτελέσει και προς αυτήν την κατεύθυνση η ελληνική Κυβέρνηση και η πολιτική εκπροσώπηση του Υπουργείου Ναυτιλίας, νυχθημερόν, με αυτούς τους στόχους, με αυτά τα δεδομένα προσπαθεί σε άμεση και συνεχή συνεργασία με το Αρχηγείο του Λ.Σ. και με όλους τους παράγοντες του Υπουργείου και του Σώματος να συγκροτήσουμε την καθημερινή τακτική , την καθημερινή αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων. Έχει λοιπόν το Λιμενικό Σώμα ένα επιχειρησιακό άλλα και ταυτόχρονα επιτελικό ρόλο Κρίσιμο ζήτημα σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός από την πρώτης σημασίας προτεραιότητα και στήριξη των στελεχών με κάθε τρόπο, είναι η ενίσχυση, η συντήρηση, η διατήρηση σε άμεση ετοιμότητα των πλωτών μέσων και γενικώς των υποδομών για να μπορούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος γυναίκες και άντρες να επιτελέσουν το καθήκον τους και την αποστολή τους.

Εδώ λοιπόν έρχεται για την σημερινή αυτή εκδήλωση, με έναν έντονο συμβολισμό, η αρχέγονη παράδοση της ελληνικής κοινωνίας, η παράδοση που θέλει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας και κυρίως αυτά τα τμήματα και αυτοί οι εκπρόσωποί της κοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα, να προσέρχονται ως αρωγοί, χορηγοί δεν θα χρησιμοποιήσω για σήμερα τουλάχιστον αυτή τη λέξη, ως αρωγοί, ως συμμέτοχοι, ως υποστηρικτές της κοινής πολιτειακής και δημιουργικής προσπάθειας.

Εδώ έχουμε σήμερα να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τον συνολικότερο ρόλο ανθρώπων της θάλασσας και του επιχειρηματικού κόσμου που έρπει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ειδικά δύο ανθρώπων των αδελφών Λασκαρίδη του Παναγιώτη και του Θανάση Λασκαρίδη, που ως άνθρωποι ανοικτών οριζόντων, όχι μόνο στη θάλασσα και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην ανθρώπινη υπόσταση και στην έρευνα σε πολλαπλά επίπεδα, προσήλθαν για να υποδηλώσουν με την συνεισφορά τους, την οικονομική αλλά και με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, για την αναβάθμιση και επισκευή ενός πλωτού για το Λιμενικό Σώμα σκάφους, να επικυρώσουν όλη αυτή την παράδοση και να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι στις δύσκολες στιγμές ενεργοποιούνται δυνάμεις που άλλοτε, τα χρόνια της επίπλαστης τις περισσότερες φορές ευημερίας, αδρανοποιούνται.

Τιμούμε σήμερα τον Παναγιώτη και τον Θανάση Λασκαρίδη, εκτιμούμε την προσφορά τους και προσωπικά αλλά και ως εκπροσώπων της θαλασσινής επιχειρηματικότητας. Δε μπορούμε να μη συνηγορήσουμε στην εξαιρετικά σημαντική αυτή συνεισφορά και θέλουμε να βεβαιώσουμε και τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος και την ελληνική κοινωνία ότι δεν επαναπαυόμαστε. Δεν θεωρούμε ότι οι ανάγκες αυτές που έχουν τόση σημαντική και ύψιστη σημασία, μπορούμε να επαναπαυτούμε στην κάλυψή τους μέσω των χορηγιών, μέσω των δωρεών, μέσα από αυτή την κατά τα άλλα όπως περιέγραψα εξαιρετικής σημασίας προσφορά και συμμετοχή. Ένα σχέδιο ένας προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη άμεσος μεσοπρόθεσμος και μακροπροθέσμως και πολύ σύντομα θα μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο συγκεκριμένη δρομολόγηση πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση ώστε το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Ακτοφυλακή να έχει πράγματι με την ενεργό συμμετοχή, τον προγραμματισμό και τη στόχευση της ελληνικής πολιτείας, αναβαθμισμένα μέσα για να αντεπεξέλθει σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή της. Θέλω να στείλω σε όλη την Ελλάδα, όπου επιχειρούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το μήνυμα.

Η περίοδος που περνάμε, είναι η περίοδος που χάρη στις κοινές προσπάθειες όλων, θα διαμορφώσει εκείνο το πεδίο για τη νέα αναγεννησιακή πορεία της χώρας μας, να είστε βέβαιες και βέβαιοι, ότι αυτός ο τόπος, όσο και αν δυσκολεύεται σε αυτή την περίοδο, έχει όλα τα προαπαιτούμενα, όλες τις προϋποθέσεις και του αξίζει εν τέλει μια άλλη πορεία, και αυτή την πορεία πράγματι όλοι μαζί θα την κατακτήσουμε. Σας τιμούμε κύριε Λασκαρίδη κύριε Παναγιώτη, κύριε Θανάση Λασκαρίδη και το Υπουργείο σας υποδέχεται με τις ευχαριστίες και την αναγνώριση της προσφορά σας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Ομιλία Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου

“ Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ Στόλου

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,

Αγαπητή Οικογένεια Λασκαρίδη,

Κυρίες και κύριοι,


To Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, με πλήρη συνείδηση της αποστολής στον τεράστιο χώρο ευθύνης του (πάνω από 16.000 χλμ. ακτογραμμή και έκταση περίπου 1.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στο Σταυροδρόμι 3 ηπείρων, καταβάλει διαχρονικά προσπάθειες για την ενίσχυση και υποστήριξη και του επιχειρησιακού του πυλώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο αδιάλειπτης στήριξης του θεσμικού του ρόλου, καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά τις προκλήσεις της διαμορφούμενης εθνικής και διεθνούς πραγματικότητας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, με στόχο την καλλιέργεια και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη και συγκεκριμένα:

· Την εξασφάλιση Δημόσιας & Κρατικής Ασφάλειας και Τάξης με τον αγώνα ενάντια σε κάθε εγκληματική δραστηριότητα στη θάλασσα και στα λιμάνια,

· Τη φύλαξη των Θαλασσίων Συνόρων, με την οργάνωση και εφαρμογή μέτρων αστυνόμευσης και ελέγχου,

· Την Έρευνα και Διάσωση στη Θάλασσα, σε συντονισμό και συνεργασία με ημεδαπές και αλλοδαπές Αρχές.

Για την ανταπόκριση στις παραπάνω προκλήσεις, ο εκσυγχρονισμός, η ανανέωση και η συντήρηση των πλωτών επιχειρησιακών μέσων του Σώματος αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Σήμερα, τα σκάφη μας λειτουργούν ακατάπαυστα - κατά μέσο όρο 17-18 ώρες ημερησίως - συμμετέχοντας σε πολλαπλές και σύνθετες αποστολές. Αυτό προκαλεί την υπέρμετρη καταπόνηση τόσο των πληρωμάτων όσο και των σκαφών, η οποία είναι πρωτοφανής και μπορούμε με βεβαιότητα να χρησιμοποιήσουμε τη φράση « λιώνουν τα μέταλλα».

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ένα ποσοστό περίπου 20% των σκαφών μας να βρίσκεται σταθερά σε καθεστώς συντήρησης. Το κόστος της συντήρησης αυτής δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Είναι αδιάκοπη η αγωνία και ο αγώνας εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για να διατηρήσουμε το στόλο μας αξιόμαχο και στην πρώτη γραμμή.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είμαστε εδώ και καμαρώνουμε ένα από τα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, το 050, το οποίο φέρει και το όνομα «Αρκιοί» από το ομώνυμο νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Το ΠΑΘ 050 ναυπηγήθηκε το 1994 για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Παραχωρήθηκε το 2002 στο Λιμενικό Σώμα και αρχικά δραστηριοποιήθηκε σε αποστολές σε όλη την Ελλάδα με έδρα τον Πειραιά. Διάφορα τεχνικά προβλήματα το έθεσαν σε ακινησία το 2005 χωρίς να καταστεί δυνατή έκτοτε η επισκευή και η πλήρης ενεργοποίησή του.

Στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του πλοίου, αναζητήσαμε πόρους και εξασφαλίσαμε το 2009 κοινοτική συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Λόγω των διαδοχικών διαρθρωτικών και οργανωτικών αλλαγών του Φορέα μας, καθώς επίσης και λόγω της πολυπλοκότητας και της έκτασης του έργου, τελικώς κατέστη δυνατή η συμβασιοποίηση και μερική επισκευή του πλοίου που περιελάμβανε:

· δεξαμενισμό,

· αντικατάσταση μέρους ελασμάτων,

· υφαλοκαθαρισμό και υφαλοχρωματισμό,

· συντήρηση των αξονικών συστημάτων καθώς και μελέτη για την αφαίρεση του μεσαίου ελικοφόρου άξονα.

Οι παραπάνω εργασίες περατώθηκαν περί τα μέσα του 2014.

Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν σημαντικές εργασίες συντήρησης, όπως η επισκευή των κύριων μηχανών, η αποκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων καθώς και η συντήρηση άλλων μερών του πλοίου.

Στο αδιέξοδο που βρεθήκαμε, τη λύση μας έδωσαν οι άνθρωποι του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», οι οποίοι ανέλαβαν ευγενή πρωτοβουλία για την εκτέλεση των εργασιών που προαναφέρθηκαν έχοντας σαν οδηγό το ρητό του Περικλή στον “Επιτάφιο”…....

«Τον πλούτο πιο πολύ τον έχουμε ως ευκαιρία για έργα, παρά ως αφορμή για καύχημα»

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να τονίσω ότι η παραπάνω προσφορά της οικογένειας Λασκαρίδη αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ευγενικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η δωρεά και η συντήρηση τεσσάρων πλωτών μέσων τα οποία προσέδωσαν στο Σώμα σημαντική ισχύ λόγω των ιδιαίτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους.

Σ’ αυτό το σημείο είναι επιβεβλημένο να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο «αιτιατό» του Ιδρύματος, την Αικατερίνη Λασκαρίδη. Μητέρα των Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη και γυναίκα που προσέφερε πολλά στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε πρόσφυγες, μεταλαμπάδευσε και στους γιούς της την υπομονή, την καρτερία και, πάνω απ΄ όλα, την αγάπη της για την Ελλάδα.

Ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης παίρνοντας αυτή την παράδοση και την κληρονομιά, συνεχίζουν στο χρόνο να προσφέρουν τη πολύτιμη βοήθειά τους και προς το Λιμενικό Σώμα.

Είμαστε βέβαιοι ότι η ένταξη του πλοίου 050 στα πλωτά που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών, θα αποτελέσει πρόσθετο φόρο τιμής στη μνήμη της.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι υπερβολές ή πλεονασμοί, παρά μάλλον μια μικρή και όχι πλήρης απόδοση της αλήθειας. Αναμφισβήτητη αλήθεια είναι το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς αντιξοότητες που παρουσιάζονταν κατά την εκτέλεση των πολύπλοκων εργασιών επισκευής του πλοίου μας, όχι μόνο δεν αναιρέθηκε η επιθυμία των δωρητών, αλλά αντίθετα τους όπλισαν με πεισματική δύναμη για την επίτευξη του στόχου.

Και ήταν τέτοιο το ευγενές πείσμα τους, που πολλές φορές είδαμε τον Πάνο Λασκαρίδη, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του επί του πλοίου, να ενθαρρύνει το ξεπέρασμα των δυσκολιών, όσο δυσεπίλυτες και αν ήταν αυτές.

Το πλοίο αυτό σήμερα είναι έτοιμο να ενισχύσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος για τη διαχείριση των ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Θα ήθελα να σημειώσω ότι, με τα ήδη υπάρχοντα μέσα, κατά το τρέχον έτος, τα στελέχη του Σώματος έχουν διασώσει πάνω από 90.000 ψυχές, γεγονός πρωτόγνωρο στα παγκόσμια χρονικά.

Κυρίες και Κύριοι,

Στο πέρασμα του χρόνου, σε αυτόν τον τόπο που γέννησε το θεσμό της “χορηγίας”, άνθρωποι με υπεύθυνη κοινωνική δράση αποτέλεσαν φωτεινά παραδείγματα για όλους, κάνοντας πάντοτε αισθητή την παρουσία τους με τα έργα τους.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύει η Χώρα μας, είναι αναγκαίο να εκφρασθούν αισθήματα αλληλεγγύης ιδιαίτερα από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα συνεισφοράς. Η ναυτιλιακή μας κοινότητα υπήρξε πάντα πρωτοπόρος και σταθερά αρωγός στην άοκνη προσπάθεια που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα στην εκπλήρωση της εθνικής αποστολής του.

Κύριε Πάνο Λασκαρίδη,

Η προσφορά σας έρχεται να επισφραγίσει την αναγνώριση του έργου του Σώματος.

Το εκτιμούμε βαθύτατα.

Δεν ήταν εύκολο…Έγινε όμως!

Σας βεβαιώνουμε ότι οι προσδοκίες σας για πλήρη αξιοποίηση του σκάφους που εσείς συνδράματε στην επισκευή του, θα πραγματοποιηθούν.

Θα είστε υπερήφανοι όσο κι εμείς.

Συμπράξατε και δεν το ξεχνάμε.

Μαζί με την αμέριστη εκτίμησή μας παρακαλώ δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μας, οι οποίες συνοδεύουν πάντοτε εσάς και την οικογένειά σας.

Σας ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε, επίσης, και όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που με την προσωπική τους εργασία αγόγγυστα έφεραν σε πέρας την εκπλήρωση του εγχειρήματος.

Κύριε Κυβερνήτα,

Πλήρωμα του ΠΑΘ/050,

Σας παραδίδεται σήμερα ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης έτοιμο να τεθεί στη μάχη που επιτάσσει το εθνικό καθήκον του Σώματος.

Το παράδειγμα των πληρωμάτων των άλλων περιπολικών σκαφών να αποτελέσει σημείο ευγενούς άμιλλας και ακατάπαυστης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Σας εύχομαι ήρεμες θάλασσες και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Ευχαριστώ πολύ.”

 

Ομιλία κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη

“Κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρχηγοί, κύριοι Πρόεδροι, κυρίες και κύριοι,

Κατ' αρχήν να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό, τον κύριο Αρχηγό και τον κύριο πρώην Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τις ευχές τους, τις ευχαριστίες τους και για τα καλά τους λόγια. Για μία άλλη φορά με τιμάτε προσωπικά αλλά και την οικογένειά μου, με υπερβολικό και πολύ γενναιόδωρο τρόπο από την πολιτεία.

Έχουμε πει και άλλες φορές, η σωστή φορά των πραγμάτων είναι, εμείς οι πολίτες να τιμούμε την πολιτεία και την πατρίδα και όχι το αντίστροφο, γιατί η πατρίδα υπάρχει και μπορεί να υπάρχει και χωρίς εμένα και χωρίς εσάς, αλλά εμείς δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς την πατρίδα.

Είπατε πολλά και καλά λόγια για τη ναυτιλιακή οικογένεια. Έτσι είναι όλος ο ελληνικός εφοπλισμός, όλη η ελληνική ναυτιλία, διαχρονικά υποστηρίζει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει, το Λιμενικό Σώμα.

Εμείς, σε ότι αφορά εμένα και την οικογένειά μου τουλάχιστον, έχω μία ιδιαίτερη αγάπη για το ναυτικό, όχι μόνο γιατί τα τελευταία χρόνια έχω γνωρίσει πάρα πολλά άξια στελέχη και εξακολουθώ να γνωρίζω και να εκπλήσσομαι πολύ ευχάριστα, αλλά έχω και παιδικές μνήμες. Όταν ήμουνα μικρό παιδί είχαμε ως οικογένεια πολύ λίγες δυνατότητες, αλλά είχαμε ένα θείο Ναύαρχο στον οποίο πάντα προστρέχαμε για να μας λύνει τα προβλήματά μας και να μας βοηθάει. Από τότε λοιπόν, σαν παιδί, απέκτησα την εντύπωση ότι οι Ναύαρχοι πρώτον, είναι σπουδαίοι άνθρωποι και δεύτερον, πως όλα τα καταφέρνουν. Και αυτό με κυνηγάει από την παιδική μου ηλικία.

Κύριε Υπουργέ, πράγματι οι συνθήκες σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολες αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τη σημασία μεμονωμένων προσφορών. Είμαι βέβαιος και ξέρω καλά, ότι όλη η ναυτιλία και όλοι οι Έλληνες σήμερα, είναι όπως λέμε στην “τσίτα” γιατί έχουμε όλες αυτές τις δυσκολίες. Είμαι όμως βέβαιος πως με την προσπάθεια και του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και όλων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και κυρίως με τη συνεννόηση και την ομοψυχία μας, θα καταφέρουμε να βγούμε στο «ίσιωμα».

Θέλω για μία ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω και θέλω να ζητήσω συγγνώμη που η επισκευή αυτή, παρά τα καλά σας λόγια, κράτησε τόσο καιρό. Ήταν πρακτικά μια δύσκολη περίπτωση, που αν το ξέραμε από την αρχή θα είχαμε συνδυάσει το πρόγραμμα λίγο διαφορετικά. Όλα αυτά πέρασαν, ήλθε η ώρα το σκάφος να ξεκινήσει.

Στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα εύχομαι καλές θάλασσες και ο Άγιος Νικόλαος να είναι πάντα στην πλώρη σας.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και εκ μέρους της οικογένειας μου. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που ήλθατε σήμερα όλοι εδώ, να κάνουμε μαζί αυτήν την τελετή της παράδοσης.

Ευχαριστώ πολύ.”

Διαδώστε αυτό το άρθρο με τους παρακάτω τρόπους:
  Google Plus
  LinkedIn