Αισιοδοξία κυριαρχεί στο ναυτιλιακό κλάδο

21.10.2021

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν στελέχη & εφοπλιστές ναυτιλιακών εταιρειών, στα πλαίσια του 23ου Marine Money Greek Shipping Forum, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας (20/10/2021), συζητώντας κυρίως τα ζητήματα της ναυλαγορά όσο και της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου.

Παρά το γεγονός ότι αυτή την εποχή κινούνται ιδιαίτερα αποδοτικά τα bulk carriers & τα containerships, ο Νίκος Τσάκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης επί 20 χρόνια στο NYSE, ναυτιλιακής εταιρείας ΤΕΝ, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθεί ανοδικά και ο κλάδος των tankers. Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσάκος μίλησε στη διάρκεια γεύματος, που παρέθεσε στο πλαίσιο του συνεδρίου. Επίσης, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι στρατηγική της ΤΕΝ είναι οι μακροχρόνιες συνεργασίες με ναυλωτές και επενδυτές, γεγονός που της επιτρέπει να ανανεώνει συνεχώς το στόλο της.

Στο πρώτο πάνελ με θέμα “Shipping Prospects are stronger than for a decade: the new responsibilities of shipping” εξέφρασαν αρκετά στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών τις απόψεις τους. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Λέων Πατίστα, CEO & Founder της Atlas Maritime, ο οποίος χαρακτήρισε την αγορά των tankers ως “Μαύρο Κύκνο”, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την ανάκαμψη του κλάδου το επόμενο έτος (2022). Αξιοσημείωτο είναι ότι γνωστοποίησε την παραγγελία ενός νεότευκτου tanker, γεγονός που αποδεικνύει την πεποίθηση του για ανάκαμψη της αγοράς. Επίσης, αναφερόμενος στο ρόλο του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, ο κ. Πατίστας επεσήμανε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια τα νέα εναλλακτικά καύσιμα δεν θα είναι επαρκώς διαθέσιμα. Τέλος, για το ενδεχόμενο εισόδου της Atlas Maritime στην ελληνική χρηματαγορά, μέσω της έκδοσης ομολόγου, όπως έκαναν αντίστοιχα οι ναυτιλιακές εταιρείες Costamare & Capital Product Partners, σημείωσε ότι οι μικρότερες εταιρείες πρέπει να μεγαλώσουν και να έχουν ρευστότητα προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών.

Από την πλευρά του ο Χάρης Κοσμάτος, Διευθυντής της εμπορικής ανάπτυξης της ΤΕΝ, σημείωσε αντίστοιχα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανοδική πορεία των tankers. Επίσης, μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα είναι πιο συμφέρουσα η επένδυση για την απόκτηση ενός σύγχρονου second hand tanker επτά ετών, αντί ενός νεότευκτου.

Στον κλάδο των containerships, στην απανθρακοποίηση και στην ελληνική χρηματαγορά αναφέρθηκε ο Ηρακλής Προκοπάκης, Senior Vice President & COO της Danaos Corporation, τονίζοντας ότι “η μείωση της ταχύτητας στα υπάρχοντα πλοία είναι μια “πράσινη” λύση, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές υπό τον CII, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανθρακοποίησης. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση χωρίζεται σε δύο μέρη, στα νεότευκτα και στα secondhand πλοία και υπογράμμισε ότι αυτή θα πρέπει να εστιαστεί κυρίως στην τεχνολογία των καυσίμων και λιγότερο των πλοίων. Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στην αγορά των containerships, ο κ. Προκοπάκης είπε ότι οδηγείται κυρίως από τη ζήτηση των τελικών προϊόντων και εκτιμά ότι θα παραμείνει ισχυρή και τα επόμενα έτη. Ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περσινή και η τρέχουσα χρονιά δεν προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και εκτιμήσεων για την πορεία της ναυλαγοράς , καθώς οι ναύλοι των containerships έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν από τα τέλη του 2019. Ως προς το βιβλίο παραγγελιών, το οποίο όπως ανάφερε κινείται στο 21% του υπαρχοντος στόλου, είπε ότι δεν αποτελεί ανησυχητικό δείγμα με την προϋπόθεση βέβαια οτι οι παραγγελίες δεν θα συνεχιστούν με τον ρυθμό αυτό. Τέλος σχετικά με την είσοδο της Danaos στην ελληνική χρηματαγορά, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, λόγω του μικρού βάθους της ελληνικής αγοράς.

Σε άλλο πάνελ με θέμα “Dry Bulk Frenzy -How long and how high?” O κ. Σταμάτης Τσαντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Seanergy Maritime Holdings, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα υπό ναυπήγηση πλοία αλλά και για τις τιμές των καυσίμων, ωστόσο ήταν αισιόδοξος για την συνέχιση της αποδοτικής ναυλαγοράς. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο μικρό βιβλίο παραγγελιών των bulk carriers, ο κ. Τσαντάνης, σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ναυλωτές πίεσαν πάρα πολύ το μεταφορικό κόστος, με αποτέλεσμα η ζήτηση για χωρητικότητα να είναι μικρότερη από την προσφορά. Ωστόσο, τόνισε ότι οι προοπτικές είναι θετικές, ειδικά για τα capesizes, καθώς η ζήτηση για πρώτες ύλες όλο και αυξάνεται. Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Δελαπόρτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Meadway Bulkers, ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη φορτίων που υπάρχουν και ταυτόχρονα στην υψηλή ναυλαγορά που κυριαρχεί. Ενώ τέλος σε πάνελ συμμετείχε και ο Σίμος Παριάρος, Chief Administrative Officer των Eurodry & Euroseas Ltd., ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτή την περίοδο κυριαρχεί η παγκόσμια ανάπτυξη κ το ζήτημα της απανθρακοποίησης είναι σε εξέλιξη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!