1ον Liangzhu Forum” ξεκίνησε από την πόλη Hangzhou τς επαρχίας Zhejiang

01.07.2024

MΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ,  ΟΠΟΥ Η  LIANZOY ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 5000 ΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ,ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ  ΥΠΕΡ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ  ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ ,ΝΙΓΚΜΠΟ .ΣΑΓΚΑΗ  ,ΤΖΟΟΥΣΟΝ , ΠΥΛΕΣ ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΤΗΣ  ΧΩΡΑΣ ΤΩΝ ΣΗΡΩΝ, ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΑΡΥΓΑΖΑ –ΒΟΜΒΑΗ ….

Tης Αντωνίας Τρουμπούκη

Α . Στις 3 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε το πρώτο “Liangzhu Forum” στην πόλη Χατζόου της επαρχίας Ζεϊζιάνγκ.Συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι κρατών και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο ως συνεχής διάλογος ,στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας <Μία  Ζώνη ¨Ενας Δρόμος>  ,για την ενίσχυση της προώθησης των  παγκόσμιων ανταλλαγών , την αμοιβαία γνωριμία μεταξύ των λαών ,την επίτευξη  οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας καθώς και την διεθνή ειρήνη . Το κύριο συνέδριο πλαισιώθηκε από  άλλα συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος . ΄Ελαβαν χώρα πολιτιστικά δρώμενα γνωριμίας με την χώρα .όπως εκπαιδευτικά συμπόσια  ,εκθέσεις , εκδρομές κά Παρευρέθη πλήθος εκπροσώπων χωρών από όλο τον κόσμο όπως Ευρώπη ,Λατινική Αμερική ,Αφρική και Ασία  καθώς και επίσημοι ..Μεταξύ αυτών  μίλησε ο κ. Λι Σουλέι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και Υπουργός του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, και διάβασε μια συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.Την χώρα μας εκπροσώπησε η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου κα Στυλιανή Χρυσουλάκη ,Η οποία πρότεινε το 2025 να γίνει στην Κρήτη αντίστοιχη  έκθεση.

Στην συγχαρητήρια επιστολή του, ο Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ τόνισε την σημαντική  αξία της πόλης  Liangzhu ,και υπογράμμισε  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της  γνωριμίας , και του βαθύτερου νοήματος του κινεζικού πολιτισμού. Είπε ότι:  «ο κινεζικός πολιτισμός δημιούργησε ορόσημα με τις καινοτομίες του  ,την δημιουργικότητα ,την επιμονή και αφοσίωση του λαού .Επίσης τόνισε  ότι ο κινεζικός πολιτισμός είναι ανοιχτός, χωρίς αποκλεισμούς, εμπλουτίζεται συνεχώς ,αναπτύσσεται και δυναμώνει αντλώντας από την ουσία άλλων πολιτισμών ,τους οποίους υποβοηθά . Εξέφρασε τις ευχές του για ένα επιτυχημένο φόρουμ Liangzhu και προέτρεψε για την  ενίσχυση του  διαλόγου και των πολιτιστικών  ανταλλαγών, μεταξύ των κρατών».

.Η διοργάνωση του “Φόρουμ Liangzhu” έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση της μαγείας του αρχαίου πολιτισμού ,καθώς βοηθά  στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της ,την γνώση της δημιουργίας ισχυρών κοινωνιών ,όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά   ευρήματα ,πόλεις που διαθέτουν πολεοδομικό σχεδιασμό , ανάπτυξη της γεωργίας με εγγειοβελτιωτικά  έργα , την καλλιέργεια του ρυζιού από το 3300πχ ,καθώς και άλλα πλούσια ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο , όπως απανθρακωμένα στάχια, χρώματα , αγγεία με εγχάρακτη διακόσμηση και όχι γραφή , σκεύη από νεφρίτη γιου κονγκ κ.ά ,που καθόρισαν την πόλη Μουσείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 2019. ¨Όλα ενισχύουν την  ανάπτυξη, των πολιτιστικών ανταλλαγών και την συνεργασία. Ο Sun Yeli και ο Hossam Zaki υπέγραψαν από κοινού την Κοινή Δήλωση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Γραμματείας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών.

Το πρώτο «Φόρουμ Liangzhu» διοργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τη Λαϊκή Κυβέρνηση της επαρχίας Zhejiang, με θέμα την  «Εφαρμογή της Πρωτοβουλίας του  Παγκόσμιου Πολιτισμού, για την  Προώθηση  των Ανταλλαγών και την  Αμοιβαία Γνωριμία μεταξύ των  Πολιτισμών». Περισσότεροι από 300 καλεσμένοι από το εσωτερικό και το εξωτερικό το παρακολούθησαν.

Β.    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ – ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Βα). Πραγματοποιήθηκε στις  1και 2 Δεκεμβρίου 2023,όπου μετείχαν 43 νεαροί κινεζολόγοι για την έρευνα της Κινεζικής Γλώσσας στην νέα εποχή  για ανταλλαγές απόψεων και γνωριμία με τον κινεζικό πολιτισμό  από 33 χώρες ,όπως επί παραδείγματι το Καζακστάν ,την Ιταλία ,την Αυστρία ,την Γερμανία κά .Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας πόλης Λιανσού υποβλητικός  ,γοήτευσε και ενέπνευσε καλλιτέχνες για πνευματικές δραστηριότητες για την προώθηση  σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Η Κινεζική Ακαδημία Καλών Τεχνών επέβλεπε τις εργασίες 84 ν δημιουργών , που συνέθεσαν 152 έργα τέχνης με θέμα την εμβάθυνση του αρχαιολογικού  και φυσικού  περιβάλλοντος  της Λιανσού.

Εργο Αντωνοπούλου στο Μιν Αρτ Σέντερ

Ββ).  ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ στο ΜΙΝ ΑΡΤ ΣΕΝΤΕΡ Αθηνών από τις 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2024 η ζωγράφος που εκπροσώπησε την χώρα μας στο φεστιβάλ της Λιανσού κα Νικολέττα Αντωνοπούλου΄εξέθεσε έργα της που εντυπωσίασαν το πολυπληθές εκλεκτό  κοινό , που παρευρέθη στα εγκαίνια .Τα έργα με την πλούσια ελληνική θεματολογία τους γοήτευσαν όλους ,με τον αυθορμητισμό ,την αυθεντικότητα ,φορτισμένα με πλούσια καλλιτεχνικά εφόδια πραγματικά λουσμένα από ελληνικό φως ,  έστειλαν τα ηχηρά  μηνύματα τους στα πέρατα του κόσμου .Στο φιλόξενο χώρο του Μιν Αρτ Σέντερ η οικοδέσποινα κα Γιου Λι Μιν υποδέχτηκε με την γνωστή εγκαρδιότητα  τους επισκέπτες της έκθεσης όπως , τον πρόεδρο του Κέντρου Κινεζικού Πολιτισμού της Αθήνας κ. Wang jiangtao, την καθηγήτρια ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξαίρετη τεχνοκριτικό κα Αθηνά Σχινά ,την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ελλάδας Κίνας κα Αντωνία .Τρουμπούκη ,τον πρόεδρο του Silk Road κ.M Lan Xiaocheng ,τον Διευθυντή της AIR CHINA Αθηνών κ. Fan Hegun τον Διευθυντή της Dianya Groop   κ.Ζhan jianling ,την εκπρόσωπο του δήμου Αλίμου κα Α. Σκλάβου .την χαράκτρια Αγγελική Κοροβέση,της οποίας έργα έχουν βραβευτεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2οο8  στην Κίνα και πολλοί άλλοι .  Στην βιογραφική της κατάθεση η καλλιτέχνης κα Νικολέττα Αντωνοπούλου μας είπε χαρακτηριστικά ,αφού περιέγραψε και τις εντυπώσεις της από το ταξίδι στην Κίνα:

«Το ταξίδι αυτό ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής. Είμαι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας στα τμήματα ζωγραφικής, ψηφιδωτού και τέχνης του βιβλίου,  με καθηγητές τον Ι. Μόραλη και την Μ. Λαμπράκη Πλάκα. Αποφοίτησα με έπαινο και συνέχισα τις σπουδές μου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Έχω συμμετάσχει σε Art Fair στην Αθήνα και στο Ντουμπάϊ και έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό .

Η ατομική μου έκθεση λαμβάνει χώρα από 15/6 έως 15/7 2024 στο Κέντρο Τέχνης Μιν   στον Άλιμο. (Ευβοίας 38 )

Βγ).  Η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού (ΕΚΠΑ) κα ΑΘΗΝΑ ΣΧΙΝΑ ,με τον πνευματικό πλούτο και την λογοτεχνική αποτύπωσή της κριτικής ματιάς της  οδήγησε την σκέψη σε τόπους μαγικούς , που γοήτευσαν τον νου και την ψυχή μας. Για την Νικολέττα Αντωνοπούλου μας είπε : «ότι είναι μια έμπειρη και καταξιωμένη ζωγράφος, που τα έργα της λειτουργούν, – εκτός από την αισθητική τους ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράμετρο, –  σε πολύ περισσότερα επίπεδα.

Η ζωγράφος επιλέγει θέματα από την φύση και την ζωή. Η φύση γεννά την ζωή και η ζωή την φύση, σε συναλληλία κι εναρμόνιση, διαμορφώνοντας στα έργα της γέφυρες ανάμεσα σε φαινόμενα και καταστάσεις ή νομοτέλειες, όπου οι κανόνες εμπλουτίζονται συχνά με γόνιμες εξαιρέσεις. Μέσα από τις εξαιρέσεις που αφορούν την επινοητικότητα και τις ποιοτικές υπερβάσεις, η Νικολέττα Αντωνοπούλου έχει τον τρόπο να αποκαλύπτει στους θεατές των έργων της, με φυσικότητα πάντα κι αμεσότητα, την έννοια του ρυθμού, την αποτύπωση του συγχρωτισμού και συντονισμού, όπως και την ευφροσύνη της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας, που συμφιλιώνει τις αντιθέσεις, αναδύοντας από το βάθος της κάθε εικαστικής της σύνθεσης προς την επιφάνεια, τον δυναμισμό κάποιων στιγμιαίων εξάρσεων.   Το ιδίωμα «γραφής» της ζωγράφου είναι εξπρεσσιονιστικό, συνδυαζόμενο με ρεαλιστικά στοιχεία των θεμάτων της, τα οποία συνήθως αντλεί, από τον χώρο του ελλιμενισμού θαλάσσιων σκαφών και γενικότερα από τον χώρο των αγωνισμάτων και της ευγενούς άμιλλας. Στην αρχαιοελληνική πραγματικότητα ο «αγών» σημασιοδοτούσε ταυτοχρόνως τρία διαφορετικά πράγματα, όπως τα εκλαμβάνουμε σήμερα. Παλαιότερα η λέξη «αγών», όπως τουλάχιστον την βρίσκουμε στον Επιτάφιο του Περικλέους, σήμαινε την ίδια στιγμή τον χώρο, τον τρόπο και την διαδικασία. Την πολλαπλότητα αυτής της έννοιας του «ευ αγωνίζεσθαι».

Είναι έργα που μεταδίδουν φως και ρυθμικά κυμαινόμενες εντάσεις, πνοή και δύναμη ζωής, χαρά κι ελπίδα, για ατομικά και συλλογικά επιτεύγματα. Επιτεύγματα, που απαιτούν ήθος και αλτρουισμό, ομοθυμία και υψηλό φρόνημα, διέγερση της μνήμης κι εσωτερική πειθαρχία, όπως επίσης συνεργασία κι ομαδικό πνεύμα, με κανόνες κι επιδεξιότητες με συναίσθηση κι ανθρωπισμό, όπως τον απαιτούν οι διευρυνόμενοι ορίζοντές μας και κυρίως οι κρίσιμοι καιροί τους οποίους βιώνουμε.»  Εμείς ευχαριστούμε την Κίνα και συγχαίρουμε όσους βοήθησαν στην επιτυχία της πολιτισμικής προσέγγισης μέσω προώθησης ανταλλαγών, μεταξύ των λαών και ευχόμαστε καλή συνέχιση στο αξιέπαινο έργο τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!